ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ-ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ  ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΣΥΝ/ΧΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ 2 – 8ος όροφος –Τηλ.210/ 3212732 – 3250540 –FAX 210/3250667 Ηλεκτρονική διεύθυνση : www.pasysyate.gr e-mail: info@pasysyate.gr 10561 ΑΘΗΝΑ

Α. ΑΝΑΔΡΟΜIΚΑ

Στα όσα εξήγγειλε στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συμπεριλαμβάνεται και η πληρωμή των πολυαναμενόμενων αναδρομικών με βάση την απόφαση του ΣτΕ 1439/2020 που έκρινε μη νόμιμες τις περικοπές των μνημονιακών νόμων 4051/2012 και 4093/2012 για το διάστημα Ιούνιος 2015- Μάιος 2016.

Τα αναδρομικά αυτά θα πληρωθούν άτοκα μέσα στον Οκτώβριο και θα αφορούν μόνο περικοπές που έγιναν σε κύριες συντάξεις.

Δικαιούχοι είναι όσοι είχαν σύνταξη μεγαλύτερη από 1000 ευρώ το 2012, ανεξάρτητα αν έχουν η δεν έχουν καταθέσει αγωγές.

Δεν θα συμπεριληφθούν τα αναδρομικά από τις περικοπές των επικουρικών συντάξεων, των δώρων, του επιδόματος αδείας και των τόκων.

Σας υπενθυμίζουμε ότι τα αναδρομικά προγενέστερα των αποφάσεων του ΣτΕ 2287 και 2288 του Ιουνίου 2015, μπορούν να τα διεκδικήσουν όσοι είχαν ασκήσει αγωγές πριν τη δημοσίευση των αποφάσεων αυτών.

Επίσης σας υπενθυμίζουμε ότι οι περικοπές των συντάξεων μετά των Μάϊο 2016 δεν έχουν ως δικαιολογία τις διατάξεις των Νόμων 4051/12 και 4093/12, αλλά έχουν ως νόμιμη αιτία περικοπής την διάταξη του άρθρου 14 του Νόμου Κατρούγκαλου (4387/2016).

Επειδή πολλοί μας ρωτάτε τι θα γίνει σχετικά με τα αναδρομικά των επικουρικών συντάξεων και των δώρων σας ενημερώνουμε ότι υπάρχουν δύο κατηγορίες συνταξιούχων:

1)Αυτοί που έχουν ασκήσει ήδη αγωγή, θα πληρωθούν τα αναδρομικά του 11μήνου από τις περικοπές των κύριων συντάξεων, τώρα τον Οκτώβριο και θα διεκδικήσουν τα αναδρομικά από τις περικοπές των επικουρικών συντάξεων και των δώρων με την εκδίκαση της αγωγής τους.

2)Αυτοί που δεν έχουν ασκήσει αγωγή, θα πληρωθούν τα αναδρομικά από τις περικοπές της κύριας σύνταξης, αλλά χάνουν το δικαίωμα να ασκήσουν αγωγή για τις επικουρικές και τα δώρα γι αυτό το 11μηνο.

Επιπλέον ο πρωθυπουργός εξήγγειλε τον επανυπολογισμό των συντάξεων όσων έχουν συνταξιοδοτηθεί με περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης, με βάση τα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης που προβλέπει ο νέος ασφαλιστικός νόμος.

Η διαδικασία του επανυπολογισμού αυτών των συντάξεων θα πρέπει να ολοκληρωθεί σύντομα, ώστε τα αναδρομικά από το Νοέμβριο 2019 να πληρωθούν μέχρι τον Δεκέμβριο, όπως προανήγγειλε ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας τα αναδρομικά που θα πάρουμε θα φορολογηθούν αυτοτελώς και δεν θα δηλωθούν ως εισόδημα. Θα το επιβεβαιώσουμε με τη συνάντηση που θα έχουμε σύντομα με το Υπουργείο Οικονομικών.

Β. ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

Ο Σύλλογος μας θα έρθει σε επικοινωνία με δικηγορικά γραφεία που συνεργάζεται, προκειμένου να ενημερωθούμε αν υπάρχει νομική βασιμότητα για τη διεκδίκηση των υπόλοιπων μηνών προ και μετά του αναφερόμενου 11μήνου, για όσους δεν έχουν καταθέσει αγωγές. Θα σας ενημερώσουμε αμέσως μόλις έχουμε απαντήσεις γι αυτό το θέμα.

Με την ευκαιρία σας ενημερώνουμε ότι εξετάζουμε τη δυνατότητα να αναλαμβάνει ο σύλλογος, για λογαριασμό των μελών του και μόνο των μελών του, τις ομαδικές αγωγές για οποιαδήποτε δικαστική διεκδίκηση. Έτσι δεν θα υποχρεώνεται το κάθε μέλος να υπογράφει εργολαβικό με τα δικηγορικά γραφεία και δεν θα είναι αναγκασμένο να πληρώνει ποσοστό αμοιβής, είτε δικαιωθεί δικαστικά, είτε συμβιβαστεί εξωδικαστικά.

Τα τελευταία χρόνια οι συνταξιούχοι της Αγροτικής με τις διάφορες αγωγές τους, έχουν γίνει «οι κότες με τα χρυσά αυγά» για τα δικηγορικά γραφεία.

Σας ενημερώσαμε επανειλλημένα για το «παραμάγαζο» που στήθηκε μέσα στο Ταμείο Πρόνοιας, από άτομα που δεν έχουν τέτοια αρμοδιότητα.

Αντιδεοντολογικά και παράνομα καθοδήγησαν πολλούς δικαιούχους σε συγκεκριμένο δικηγορικό γραφείο, με υπόσχεση επιλεκτικής εξυπηρέτησης.

Έτσι και στη περίπτωση αυτή υποχρεώθηκαν οι συνάδελφοι σε έξοδα και ποσοστά δικαστικού η εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Στις περισσότερες περιπτώσεις η όλη διαδικασία των αγωγών ήταν εικονική, γιατί μετά την απόφαση για πληρωμή του δικαιώματος με 5000 ευρώ στον καθένα, ήταν και αχρείαστη.

Πραγματικά και μη εικονικά ήταν και είναι μόνο τα 186 ευρώ που πλήρωσαν οι συναδέλφοι.

Αν είχε αναλάβει ο σύλλογος την διεκπεραίωση των αγωγών αυτών, δεν θα υπήρχε περιθώριο δημιουργίας «παραμάγαζου» με τα γνωστά κακοστημένα ευτράπελα. Δεν θα γινόταν αυτή η απαράδεκτη μεθόδευση για την εκμετάλλευση τόσων συναδέλφων μας.

Γ. ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Από την αναστολή καταβολής της εισφοράς αλληλεγγύης το 2021 εξαιρούνται οι συντάξεις, καθώς η κυβέρνηση επέλεξε να ισχύσει η αναστολή για όσους δεν έχουν ένα σταθερό εισόδημα η είδαν το εισόδημα τους να μειώνεται εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

Όμως τα εισοδήματα των συνταξιούχων που προέρχονται από άλλες πηγές όπως ενοίκια, αγροτικά προϊόντα, τόκους κ. α. απαλλάσσονται κι αυτά από την καταβολή εισφοράς αλληλεγγύης.

Πάντως ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη δέσμευση για πλήρη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης μέχρι τέλους της τετραετίας.

Δ.ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΕΦΚΑ

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου μας και ο αντιπρόεδρος συναντήθηκαν την 15-9-2020 με τη Διοίκηση του ΕΦΚΑ, έθεσαν σοβαρά θέματα που απασχολούν τους συνταξιούχους μας, έγινε πλήρη ενημέρωση και υπεβλήθη αναλυτικό υπόμνημα με όλο το ιστορικό των αιτημάτων μας.

Τα αιτήματα που ετέθησαν είναι:

1)Με την εφαρμογή του Νόμου 4578/2018 οι Συνταξιούχοι του ΕΛΕΜ από 3-12-2018 και μετά δεν χάνουν πλέον το δικαίωμα τους στην επικούρηση, εφ´όρου ζωής.

Όμως για 2500 έως 3000 συνταξιούχους του ΕΛΕΜ, που ενώ έχουν τα ίδια ασφαλιστικά χαρακτηριστικά, η παράνομη διακοπή της σύνταξης τους που έχουν υποστεί από 1-7-2014 συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Η άνιση αντιμετώπιση στο δικαίωμα λήψης της επικουρικής τους σύνταξης και η μη εφαρμογή του Νόμου και σε αυτούς, είναι επιεικώς ενέργειες απαράδεκτες.

Έχουμε ζητήσει επανειλλημένα τόσο από τη Διοίκηση του ΕΦΚΑ όσο και από το Υπουργείο, μετά τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί με τους νόμους 4554/2018 και 4578/2018, να δοθεί πολιτική λύση και να επαναχορηγηθεί η σύνταξη των αδικημένων συνταξιούχων μας.

Ζητήσαμε λοιπόν για μια φορά ακόμα τη συμβολή της Διοίκησης και με παρέμβαση της να εξηγήσει στο Υπουργείο ότι πρέπει να προχωρήσει άμεσα, εκτός δικαστικών αιθουσών, σε νομοθετική ρύθμιση για να δικαιωθούν κι αυτοί που οι παραπάνω νόμοι τους «ξέχασαν». Επιμείναμε ότι αυτό είναι θέμα ισότητας και ίσης μεταχείρισης.

2)Ενημερώσαμε επίσης ότι κατά τον επανυπολογισμό των κύριων συντάξεων των συνταξιούχων της Αγροτικής δεν εφαρμόστηκε σωστά ο Νόμος 4387/2016, συγκεκριμένα:

α)Δεν ελήφθη υπόψη ολόκληρος ο ασφαλισμένος χρόνος για τον οποίο καταβλήθηκαν εισφορές.

β)Δεν συνυπολογίστηκε ο ασφαλισμένος χρόνος που κατέβαλε εισφορές η Τράπεζα από την ημέρα της συνταξιοδότησης μέχρι του 65ου έτους της ηλικίας( άρθρο 127 του Οργανισμού της ΑΤΕ).

γ)Δεν χορηγείται επίδομα συζύγου όπως προβλέπει το άρθρο 27 παράγραφος3 του

Νόμου 4387/2016 για όσους είχαν συνταξιοδοτηθεί πριν τις 12/5/2016.

Γνωρίσαμε στον κ. Υποδιοικητή ότι ο σύλλογος το θέμα αυτό το έθεσε στο Υπουργείο Εργασίας, κατά τη συνάντηση που είχε με τη Γενική Γραμματέα κοινωνικών ασφαλίσεων, καθώς και ότι με υπομνήματα προς το Υπουργείο Εργασίας επεσήμανε τα παραπάνω και ζήτησε να γίνει σωστά ο επανυπολογισμός σύμφωνα με το Νόμο.

Εξηγήσαμε ότι για τον ορθό επανυπολογισμό των συντάξεων μας και σύμφωνα με το νόμο, δεν απαιτείται νομοθετική ρύθμιση.

Στην εγκύκλιο που θα δοθούν οι σχετικές οδηγίες να συμπεριληφθούν και οι παραπάνω παραλείψεις των συντάξεων μας.

Η συζήτηση μας γύρω από τα παραπάνω συγκεκριμένα θέματα ήταν πολύ αναλυτική και πλήρως κατατοπιστική.

Η Διοίκηση μας υποσχέθηκε την απόλυτη στήριξη της.

Ε. ΤΑΜΕΙΟ ΠΡΟΝΟΙΑΣ

Παρά τις συνεχόμενες, πάνω από ένα χρόνο, διαμαρτυρίες μας με επιστολές, ανακοινώσεις και εξώδικα προς το Ταμείο Πρόνοιας για σωστή, καταστατική και ισότιμη για όλους λειτουργία, δεν υπήρξε αποτέλεσμα. Τα πράγματα όχι μόνο δεν διορθώνονται, αλλά πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο.

Δεν θα επαναλάβουμε τις καταγγελθείσες επανειλλημένα αντικαταστατικές και παράνομες ενέργειες τους, θα σας ενημερώσουμε όμως ότι η εξελεγκτική επιτροπή με τον ελάχιστο και με πολλές δυσκολίες έλεγχο που πραγματοποίησε (λόγω της άρνησης των Διοικούντων), διαπίστωσε πολλές παραβατικές πράξεις σε βαθμό απιστίας και άλλων ποινικών αδικημάτων.

Όπως είχε υποχρέωση, για να διαφυλαχτούν τα δικαιώματα και συμφέροντα των μελών, ο Σύλλογος μας συμμετείχε στη μήνυση που κατατέθηκε εναντίον όλων όσων ενέχονται στις πράξεις αυτές.

Έτσι θα εξαναγκαστούν να απολογηθούν και να δώσουν εξηγήσεις για κάθε πράξη τους, κάτι που δεν έκαναν μέχρι σήμερα.

Θεωρούν το Ταμείο μαγαζάκι τους και το διαχειρίζονται χωρίς όρους και κανόνες, χωρίς την εφαρμογή του καταστατικού και του νόμου.

Εγκαταστάθηκε μια ομαδούλα παράνομα μέσα στο Ταμείο και λειτουργεί αυθαίρετα και χωρίς να προβλέπεται πουθενά τέτοια λειτουργία και μάλιστα εξυπηρετώντας συγκεκριμένα συμφέροντα, σε βάρος των περισσότερων συναδέλφων και έχοντας πρόσβαση στα προσωπικά μας δεδομένα.

ΣΤ. ΠΛΗΡΩΜΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ

Οι συντάξεις Οκτωβρίου 2020 θα πληρωθούν την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2020 (για τους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9) και την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2020 (για τους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8).

Αθήνα 17-9-2020

ΓΙΑ ΤΟ Δ Σ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Α. ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ