ΠΛΗΡΩΜΗ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΩΝ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ  ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΣΥΝ/ΧΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ 2 – 8ος όροφος –Τηλ.210/ 3212732 – 3250540 –FAX 210/3250667 Ηλεκτρονική διεύθυνση : www.pasysyate.gr e-mail: info@pasysyate.gr 10561 ΑΘΗΝΑ

30/7/2020

Η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ έκρινε μη νόμιμες τις περικοπές των συντάξεων των μνημονιακών νόμων 4051/2012 και 4093/2012 για το χρονικό διάστημα από τον Ιούνιο του έτους 2015 έως το Μάιο του έτους 2016 και επιδίκασε αναδρομικά για αυτό το διάστημα.

Ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, με δηλώσεις του σήμερα από το βήμα της βουλής ανήγγειλε την εφάπαξ καταβολή του συνόλου των αναδρομικών των κύριων συντάξεων μέσα στο 2020. Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί τις αποφάσεις της δικαιοσύνης και ότι θα ωφεληθούν περίπου 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχοι, είτε είχαν προσφύγει στα δικαστήρια είτε όχι.

Αναφέρθηκε όμως μόνο στις κύριες συντάξεις και παρέλειψε τις επικουρικές και τα δώρα. Πιστεύουμε ότι θα σεβαστεί η Κυβέρνηση τις αποφάσεις της δικαιοσύνης και θα πρέπει να καταβάλει όλα τα αναδρομικά στους συνταξιούχους (ΚΥΡΙΕΣ- ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ- ΔΩΡΑ) και εντόκως σε όσους είχαν καταθέσει αγωγή.

Οι Υπουργοί Οικονομικών κ. Σταϊκούρας και Εργασίας κ. Βρούτσης χθες κατέθεσαν τροπολογία στη Βουλή και σύμφωνα με πληροφορίες δεν περιλαμβάνει τα αναδρομικά για τις επικουρικές συντάξεις και για τα δώρα.

Πάρα το γεγονός ότι δεν περιλαμβάνει καταβολή αναδρομικών επικουρικών συντάξεων και δώρων στους συνταξιούχους, συγχρόνως δεν επιτρέπει να προσφύγουν δικαστικά εκείνοι που μέχρι σήμερα δεν έχουν προσφύγει, καθώς όπως αναφέρεται στην τροπολογία το δικαίωμα χάνεται και η αξίωση παραμένει μόνο σε όσους έχουν ήδη προσφύγει.

Έτσι χιλιάδες συνταξιούχοι που προσδοκούσαν ότι θα λάβουν αναδρομικά κύριας, επικουρικής σύνταξης και δώρων θα αναγκαστούν να αρκεστούν στα αναδρομικά μόνο της κύριας σύνταξής τους, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν σοβαρές αντιδράσεις και μεγάλη αδικία στους περισσότερους.

Απαιτούμε να αποσυρθεί άμεσα η απαράδεκτη αυτή τροπολογία και να δοθούν όλα τα αναδρομικά, σε όλους και χωρίς κανένα προαπαιτούμενο.

Σε διαφορετική περίπτωση σύντομα θα σας ενημερώσουμε για τις ενέργειες που θα γίνουν για να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα όλων.