ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ  ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΣΥΝ/ΧΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ 2 – 8ος όροφος –Τηλ.210/ 3212732 – 3250540 –FAX 210/3250667 Ηλεκτρονική διεύθυνση : www.pasysyate.gr e-mail: info@pasysyate.gr 10561 ΑΘΗΝΑ

Αθήνα , 19/09/2022

Μετά το κάλεσμα του άλλου Συλλόγου για σύγκληση κοινής σύσκεψης των Διοικητικών Συμβουλίων όλων των Συλλόγων και οργανισμών του χώρου μας, για να αντιμετωπιστεί το θέμα του ΤΥΠΑΤΕ-ΕΛΕΜ και μάλιστα θέτοντας ως στόχο να δοθεί ένα τέλος στις υφιστάμενες διαφορές, ο Σύλλογος μας καταθέτει τους παρακάτω προβληματισμούς:

1)Οι κοινές συσκέψεις που προτείνονται με το παραπάνω κάλεσμα, είναι δύσκολο να έχουν κάποιο αποτέλεσμα, αν πραγματοποιηθούν μεταξύ όλων των συλλόγων, Ταμείων και οργανισμών.

Θα ήταν πιο σωστό και ίσως πιο χρήσιμο να συναντηθούν οι Σύλλογοι με κάθε οργανισμό ξεχωριστά και επίσης θα εξυπηρετούσε να προσκληθούν να συμμετέχουν και όσοι Συναδέλφοι επιθυμούν.

Τα θέματα και τα προβλήματα που απασχολούν τους Συναδέλφους με τους οργανισμούς και τα Ταμεία είναι πολλά και διαφορετικά.

Σχεδόν με όλους τους οργανισμούς και με όλα τα Ταμεία υπάρχουν θέματα για αντιμετώπιση και προβλήματα για επίλυση.

Πόσο θα βοηθήσει να κληθούν όλες οι Διοικήσεις ταυτόχρονα για να γίνει συζήτηση και προσέγγιση για το σημαντικό θέμα του ΤΥΠΑΤΕ-ΕΛΕΜ, όταν η κάθε Διοίκηση των άλλων Ταμείων έχει να επιλύσει τα δικά της θέματα που ταλαιπωρούν τους Συναδέλφους;

Άλλωστε η παρακολούθηση των θεμάτων των οργανισμών και των Ταμείων και κάθε αναγκαία παρέμβαση γίνεται μόνο από του Συλλόγους, όπως έχουν υποχρέωση, όπως έχουν δικαίωμα και όπως προβλέπει το καταστατικό τους και όχι από τους υπόλοιπους οργανισμούς και τα λοιπά Ταμεία μεταξύ τους.

2)Από τον περασμένο Μάιο ζητούμε από τους συναδέλφους που είναι δικαιούχοι της περιουσίας του ΕΛΕΜ, να υπογράψουν και να μας αποστείλουν εξουσιοδοτήσεις για να παρέμβουν στα προσεχή ασφαλιστικά για να μην πάρουν κανένα βοήθημα οι μη δικαιούχοι και επίσης να παρέμβουν κατά της διασπάθισης της περιουσίας σε σκοπούς που δεν προβλέπονται.

Με το να γίνεται κάλεσμα προς τη Διοίκηση του ΣΕΤΑΠ, δηλαδή προς τη Διοίκηση του Συλλόγου που τα περισσότερα μέλη του είναι μη δικαιούχοι, ποια συζήτηση και ποια προσέγγιση μπορεί να γίνει, όταν οι απόψεις μεταξύ μας είναι τελείως αντίθετες και οι απαιτήσεις των μη δικαιούχων είναι σε βάρος όλων των δικαιούχων;

Οι δικαιούχοι υπογράφουν και αποστέλλουν εξουσιοδοτήσεις, κατά των μη δικαιούχων, για να παρέμβουν στα ασφαλιστικά που γίνονται για τη μη χορήγηση κανενός ποσού και σε κανέναν μη δικαιούχο.

Με συνάντηση με το ΣΕΤΑΠ ποια προσέγγιση και ποια συμφωνία επιδιώκεται. Όποια προσέγγιση και να επιτευχθεί, θα είναι αντίθετη και αντιφατική με τις εξουσιοδοτήσεις που κατέθεσαν οι Συναδέλφοι και με τις οποίες εξουσιοδοτούν τους Συλλόγους να στηρίξουν τα ασφαλιστικά της 30-9-2022 και κάθε άλλη δικαστική πράξη.

Το κάλεσμα αυτό του άλλου Συλλόγου αυτή την ώρα είναι παρακινδυνευμένο και ίσως οι προτάσεις του μετατραπούν σε διεκδικητικό εργαλείο της άλλης πλευράς στα ασφαλιστικά της 30-9-2022.

3)Ήδη ο Πανελλήνιος Σύλλογος έστειλε επιστολή στον άλλο Σύλλογο για να συναντηθούν οι επιτροπές στις 4-10-2022, ώστε να συζητήσουν και να ξεπεράσουν τις υφιστάμενες διαφορές, με σκοπό να ολοκληρωθεί η ενοποίηση των Συλλόγων.

Αυτό το κάλεσμα που έγινε τώρα από τον άλλο Σύλλογο και μάλιστα χωρίς να ζητηθεί προηγούμενα η άποψη του Πανελληνίου και ενώ σε λίγες μέρες θα συζητηθεί η ενοποίηση, είναι τελείως ανεπίκαιρο και ίσως δημιουργήσει και προβλήματα στην εκδίκαση των ασφαλιστικών.

4)Αναγκαίο και χρήσιμο είναι να τεθεί βαθμός προτεραιότητας σε όλα τα θέματα των Οργανισμών και Ταμείων, που έχουν δημιουργήσει προβλήματα στους Συναδέλφους και να ξεκινήσουν άμεσες συναντήσεις και συζητήσεις, αρχίζοντας από τα πλέον επείγοντα.

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι από τα πλέον κρίσιμα θέματα σήμερα για τους περισσότερους συναδέλφους είναι:

α)η μη πληρωμή του ασφαλιστηρίου εξερχομένων από τον ΣΕΤΑΠ και

β)η μη ισότιμη και η μη δίκαιη πληρωμή των δύο πεντοχίλιαρων, καθώς και η μη τήρηση του ιδιωτικού συμφωνητικού από το Ταμείο Πρόνοιας.

Αυτά τα δύο Ταμεία πλήρωσαν και πληρώνουν επιλεκτικά τα δικαιώματα σε ορισμένους δικαιούχους συναδέλφους, ενώ σε πολλούς άλλους συναδέλφους αρνούνται πεισματικά να τους πληρώσουν το δικαίωμα τους και συγχρόνως πολλούς από αυτούς τους ταλαιπωρούν προσφεύγοντας εναντίον τους δικαστικά μέχρι τον Άρειο Πάγο.

Ο Πανελλήνιος προτείνει το πρώτο κάλεσμα για κοινή σύσκεψη να γίνει προς τον ΣΕΤΑΠ, για τη μη πληρωμή του ποσού που δικαιούνται πολλοί Συνάδελφοι από το ασφαλιστήριο εξερχομένων.

Ισχυρίζονται ότι δεν έχουν χρήματα για να εξυπηρετήσουν το Συμβόλαιο και προσφεύγουν μέχρι τον Άρειο Πάγο για να στερήσουν από τους Συναδέλφους το ποσό με το οποίο οφείλουν να τους αποζημιώσουν.

Όμως αμέσως μετά τις θετικές αποφάσεις των δικαστηρίων, βρίσκουν τα απαιτούμενα και αποζημιώνουν τους Συναδέλφους.

Καλό είναι να το ξανασκεφτούν και να πληρώσουν το ποσό του ασφαλιστηρίου, χωρίς να ταλαιπωρούν με δικαστήρια τους δικαιούχους Συναδέλφους, αφού όλοι οι ασφαλισμένοι κατέβαλαν κανονικά τα ασφάλιστρα.

Ο Σύλλογος εργαζομένων είχε την υποχρέωση να φροντίσει για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστηρίου, μέχρι την καταβολή του δικαιούμενου ποσού σε όλους όσους το δικαιούνται.

Το δεύτερο κάλεσμα για κοινή Σύσκεψη να γίνει προς το ΤΑΜΕΙΟ ΠΡΟΝΟΙΑΣ, για να απαιτηθεί να λειτουργήσει νόμιμα, ισότιμα και δίκαια προς όλους, αλλά και να συζητηθούν οι κατηγορίες για τις οποίες έχει απαγγελθεί εναντίον τους, από τον εισαγγελέα, ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος.

Στη συνέχεια, αφού προηγηθεί και η συζήτηση των ασφαλιστικών της 30-9-2022, να γίνει κάλεσμα και προς το ΤΥΠΑΤΕ-ΕΛΕΜ, αν και πιστεύουμε, έχοντας υπόψη μας τη προηγούμενη συνάντηση και τις αμετακίνητες θέσεις τους, δεν θα υπάρξει καμμιά προσέγγιση.

Η προσπάθεια όμως ας γίνει, αλλά την ώρα που πρέπει και όταν δεν θα υπάρχει κίνδυνος εκμετάλλευσης αυτής της συνάντησης.

Αφού επετράπη, με τα διάφορα τερτίπια των διαχρονικά διοικούντων, να αποφασίζουν οι μη δικαιούχοι για τους δικαιούχους, τώρα οι μη δικαιούχοι πρώτα πάντα θα «ευλογούν τα γένια τους», με απαιτήσεις και διεκδικήσεις παράλογες από την περιουσία που δεν τους ανήκει.

Τέλος, ο Πανελλήνιος προτείνει να γίνει δημοψήφισμα μεταξύ όλων των δικαιούχων με τα εξής ερωτήματα:

Α)Δέχονται οι δικαιούχοι να καταστούν συνδικαιούχοι και αυτοί που δεν συνεισέφεραν ούτε ένα ευρώ για τη δημιουργία της περιουσίας του ΕΛΕΜ ( δηλαδή οι μη δικαιούχοι );

Β)Πρέπει να σταματήσει η περαιτέρω διασπάθιση της περιουσίας του ΕΛΕΜ και επίσης πρέπει να διεκδικηθεί η επιστροφή των πενήντα εκατομμυρίων περίπου που σπαταλήθηκαν σε σκοπούς που δεν προβλέπονται από το καταστατικό και τους νόμους ( δηλαδή χρήματα που στην ουσία αρπάχτηκαν από τις τσέπες των δικαιούχων);

Έτσι θα εξαναγκαστούν όλοι να λειτουργήσουν σύμφωνα με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

(Σημειωτέον ότι οι νόμοι, οι μέχρι τώρα δικαστικές αποφάσεις και το καταστατικό είναι με το μέρος των ΝΟΜΙΜΩΝ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ)

           Ο Πρόεδρος                                                           Ο Γεν. Γραμματέας

        ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ                              ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΗΜΟΥ