ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ.

Μετά την καταβολή των αναδρομικών για 11 μήνες (Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016) στις κύριες συντάξεις, σας παραθέτουμε παρακάτω όσα στη συνέχεια προβλέπονται για τα αναδρομικά των συντάξεων και των δώρων:

1) Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Υπουργού Εργασίας, ο e- ΕΦΚΑ θα προχωρήσει στην εφαρμογή των νέων συντελεστών αναπλήρωσης στις κύριες συντάξεις για όσους παλαιούς και νέους συνταξιούχους έχουν αποχωρήσει με περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης. Θα δοθούν έως τέλος Δεκεμβρίου αυξήσεις και αναδρομικά για 15 μήνες.
2) Το νέο έτος (15-1-2021) θα συνεδριάσει εκ νέου η Ολομέλεια του ΣτΕ για να κριθούν τα «ψαλιδισμένα» αναδρομικά και οι δικαιούχοι ελπίζουν να εκδοθεί ευνοϊκή απόφαση και να εισπραχθούν αναδρομικά και από τις περικοπές των επικουρικών συντάξεων και από τις περικοπές των δώρων, δηλαδή ζητείται από την πολιτεία και το e-ΕΦΚΑ ειδικότερα να σεβαστούν την νομιμότητα και να εφαρμόσουν τις δικαστικές αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ στο σύνολο τους (απόφαση 1439/2020).
3) Επίσης ζητείται για όσους πληρώθηκαν τα αναδρομικά 11 μηνών για την κύρια σύνταξη και δεν άσκησαν αγωγές μέχρι τις 8 Οκτωβρίου 2020, να μην αποσβένεται το δικαίωμα για τις αξιώσεις τους, που αφορούν τις περικοπές των κύριων και επικουρικών συντάξεων, καθώς και τα δώρα.
4) Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό άνοιξε ήδη από τον e-ΕΦΚΑ η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα (e-efka.gov.gr) για να υποβάλουν αιτήσεις οι κληρονόμοι ώστε να πάρουν τα αναδρομικά. Ο καθένας εκ των κληρονόμων θα υποβάλει ηλεκτρονικά την αίτηση, που θα συνοδεύεται από ηλεκτρονική υπεύθυνη δήλωση και στη συνέχεια θα κληθεί να παρουσιάσει τα δικαιολογητικά.Όλη η διαδικασία θα γίνει ηλεκτρονικά και χωρίς καμία αυτοπρόσωπη παρουσία. Αν ο συνταξιούχος ήταν εν ζωή στο 11μηνο Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016 και απεβίωσε μετά τον Μάιο του 2016, οι δικαιούχοι της σύνταξης θα πάρουν τα αναδρομικά που αντιστοιχούν στις περικοπές της σύνταξης του θανόντος. Κάθε ένας από τους κληρονόμους παίρνει τα αναδρομικά που αναλογούν στο μερίδιο του. Για παράδειγμα, αν έχουμε χήρα με δύο παιδιά, θα τα μοιραστούν αναλογικά η μητέρα και τα δύο παιδιά (με 1/4 και 3/4 αντίστοιχα). Αν έχουμε μόνο τη μητέρα με σύνταξη θανάτου, τότε θα πάρει όλα τα αναδρομικά που εδικαιούτο ο θανών. Αν ο συνταξιούχος είχε αποβιώσει μέσα στο διάστημα Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016, τότε οι κληρονόμοι θα πάρουν αναδρομικά για όσους μήνες ο συνταξιούχος ήταν εν ζωή.Στη σχετική πλατφόρμα υπάρχουν και σχετικές οδηγίες.
5) Το e-ΕΦΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις Δεκεμβρίου 2020:
α) Την Τρίτη 24 Νοεμβρίου (στους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1,3,5,7,9.
β) Την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου (στους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0,2,4, 6,8).