ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ ΤΑΜΕΙΟΥ ΠΡΟΝΟΙΑΣ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ  ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΣΥΝ/ΧΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ 2 – 8ος όροφος –Τηλ.210/ 3212732 – 3250540 –FAX 210/3250667 Ηλεκτρονική διεύθυνση : www.pasysyate.gr e-mail: info@pasysyate.gr 10561 ΑΘΗΝΑ

Πάρα πολλοί συνάδελφοι επικοινωνούν καθημερινά με τον σύλλογο και διαμαρτύρονται έντονα γιατί δεν υπάρχει καμμιά πληροφόρηση για όσα γράφονται και ακούγονται σχετικά με τις πληρωμές και τα δικαιώματα από το ταμείο Πρόνοιας.

Παραπονούνται ότι δεν γνωρίζουν τίποτα και δεν έχουν πάρει ακόμα κανένα από αυτά τα δικαιώματα.

Πολλοί βέβαια πληροφορήθηκαν ότι το Πρόνοιας έχει φτιάξει μια ηλεκτρονική κλειστή ομάδα και μέσω αυτής ενημερώνονται και ειδοποιούνται για κάθε πληρωμή μόνο οι αρεστοί και οι επιτήδειοι και έτσι οι διαμαρτυρίες συνεχίζονται εντονότερες από όλους τους αδικημένους.

Όλοι έχουν τις παρακάτω απαιτήσεις:
1)Απαίτηση για άμεση, υπεύθυνη, πλήρη και θεσμική ενημέρωση από τα υπεύθυνα όργανα του Ταμείου, για όλα τα δικαιώματα που έχουν αποφασιστεί από τη σημερινή Διοίκηση και έχουν πληρωθεί μόνο σε ορισμένους. Μέχρι τώρα γίνεται επιλεκτική ενημέρωση μόνο σε ορισμένους κολλητούς είτε με τηλεφωνήματα, είτε με αποστολή mail και μάλιστα από άτομα (ανεύθυνοι παρατρεχάμενοι) που έχουν εγκατασταθεί μόνιμα, αδικαιολόγητα και τελείως παράνομα στα γραφεία του ταμείου, παραβιάζοντας σε πολλές περιπτώσεις και τα προσωπικά δεδομένα.
2)Απαίτηση να σταματήσουν άμεσα οι επιλεκτικές πληρωμές και οι εξυπηρετήσεις που δεν είναι σύμφωνες και σύννομες με το καταστατικό και τις αποφάσεις της συνέλευσης.
3)Απαίτηση να μην συνεχιστεί να εξαιρούνται από τα δικαιώματα και τις πληρωμές τόσο οι παλαιοί όσο και οι νέοι δικαιούχοι, με παράνομες, έωλες και αντικαταστατικές αποφάσεις της Διοίκησης.
4)Απαίτηση να ξεχαστεί και να παραμεριστεί η απαράδεκτη εφεύρεση και χωρίς καμμιά νομιμοποίηση πρακτική, κατηγοριοποίησης των ασφαλισμένων σε μέλη και μη μέλη. Με την εφεύρεση αυτή διαχωρίστηκαν οι δικαιούχοι σε στρατόπεδα δημιουργήθηκε μεταξύ τους μίσος και ανθρωποφαγία και φθάσαμε στην θλιβερή σημερινή εικόνα.
5)Απαίτηση να μην παρανομεί η «πλειοψηφία» και να διαχειρίζεται την περιουσία του ταμείου με πλήρη διαφάνεια, ισονομία και ίση μεταχείριση. Είναι τελείως απαράδεκτο και τελείως ανήθικο να διαχειρίζονται κάποιοι την περιουσία που ανήκει σε όλους, κατά το δοκούν και υπέρ του συμφέροντος των αρεστών. Σε καμμιά περίπτωση δεν νομιμοποιούνται να λειτουργούν αντικαταστατικά να μη πληρώνουν συναδέλφους και να τους αποκλείουν από τα δικαιώματα τους, σαν να είναι το ταμείο τσιφλίκι τους και περιουσία του πατέρα τους.

Πολλοί είναι οι ασφαλισμένοι δικαιούχοι που αδικούνται συστηματικά και πολλοί που δεν έχουν ενημερωθεί ποτέ και δεν γνωρίζουν για τα δικαιώματα τους. Όλοι αυτοί μένουν συνεχόμενα στο περιθώριο, δεν τους γίνεται καμμιά πληρωμή και δεν υπολογίζονται καν, δεν λαμβάνονται καθόλου υπόψη από τη σημερινή Διοίκηση.

Μια Διοίκηση μειοψηφίας του εκλογικού σώματος, μια Διοίκηση μειοψηφίας που δεν προέκυψε από την ψήφο των ασφαλισμένων, αλλά προέκυψε εξ αιτίας της αδικαιολόγητης πλειοψηφούσας παράταξης της ΔΗΣΥΕ που εγκατέλειψε το ταμείο στη τύχη του. Εξ αιτίας της αδικαιολόγητης αυτής ενέργειας της, προέκυψε η σημερινή Διοίκηση, μια ευκαιριακή, ανίκανη, μη χρηστή Διοίκηση.

Η ΔΗΣΥΕ έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη για όλα όσα προέκυψαν και δεν μπήκε στο κόπο καν, ποτέ μέχρι σήμερα να εξηγήσει και να απολογηθεί για τη συμπεριφορά της.
Η ΔΗΣΥΕ έχει την αποκλειστική ευθύνη για όλα όσα παράνομα, αντικαταστατικά και ευτράπελα έχουν γίνει, από τη στιγμή που πήδηξε και εγκατέλειψε το καράβι ακυβέρνητο.

Αν είχε όμως φροντίσει να προχωρήσει σε αναλογιστική μελέτη και να διανείμει δίκαια και αναλογικά την περιουσία σε όλους τους δικαιούχους, δεν θα εύρισκαν την ευκαιρία οι άσχετοι της σημερινής Διοίκησης να ανακαλύπτουν και να μοιράζουν δικαιώματα που δεν προβλέπει το καταστατικό και μάλιστα να τα πληρώνουν επιλεκτικά σε ορισμένους και κάνοντας αρνητικές διακρίσεις στους περισσότερους.

Παρ´όλα αυτά η παραπληροφόρηση και η προπαγάνδα για ότι συνέβη στο Ταμείο Πρόνοιας υπερίσχυσε, ώστε όλες οι παράνομες και αντικαταστατικές πράξεις της Διοίκησης να επιβραβεύονται, να επαινούνται, να θεωρούνται εξαιρετικές και προς το συμφέρον των ασφαλισμένων.

Και όποιος τόλμησε και προσπάθησε να καταγγείλει τη λειτουργία αυτή και να εξηγήσει ότι είναι μη νόμιμη, είναι σε λάθος κατεύθυνση, είναι σε βάρος του ταμείου και των ασφαλισμένων, λοιδορήθηκε και του εκτοξεύτηκε λάσπη από τους κολλητούς της Διοίκησης και από όσους προτιμήθηκαν σε πληρωμές και επωφελήθηκαν σε βάρος των υπολοίπων.

Θα σας παρουσιάσουμε τα νόμιμα και καταστατικά δικαιώματα, αλλά και τα παράνομα και αντικαταστατικά που ανακάλυψε, αποφάσισε και εφάρμοσε η σημερινή Διοίκηση.

Θα σας ενημερώσουμε ποιοί έχουν δικαιωθεί γι αυτά και ποιοί έχουν παραλειφθεί τελείως αδικαιολόγητα:

1)Δικαίωμα αναγνώρισης προϋπηρεσίας μέχρι πέντε χρόνια. (Υπηρεσία στην ΑΤΕ με σύμβαση, Στρατός, Χρόνια σπουδών, Υπηρεσία εκτός ΑΤΕ, άδεια χωρίς αποδοχές, απεργίες). Άρθρο 14, παραγρ. 2.
Το δικαίωμα αυτό ουδέποτε έγινε γνωστό στους ασφαλισμένους από τη σημερινή Διοίκηση, αλλά και από τις παλαιότερες Διοικήσεις του Ταμείου.
Είναι καταστατικό δικαίωμα, προβλέπεται για όλους τους ασφαλισμένους και παραγράφεται μετά από εικοσαετία από την συνταξιοδότηση.
Η σημερινή Διοίκηση μετά από απόφαση της εφάρμοσε το δικαίωμα της αναγνώρισης επιλεκτικά μόνο σε ορισμένους και δεν δέχτηκε το δικαίωμα της αναγνώρισης στους συνταξιοδοθέντας πριν της 27/7/2012.
Αυτό είναι παράνομο, καταχρηστικό και αντικαταστατικό.
Αδικήθηκαν και διαμαρτύρονται πάρα πολλοί ασφαλισμένοι.

2)Δικαίωμα υπολογισμού του εφάπαξ με το παλαιό καταστατικό για όσους αποχώρησαν από 9/2/2004 και μετέπειτα.´Αρθρο 24 μεταβατικής Διάταξης.
Η σημερινή Διοίκηση με απόφαση της χορήγησε το 80% της διαφοράς που προκύπτει από τον υπολογισμό μεταξύ νέου και παλαιού καταστατικού σε όσους συνταξιοδοτήθηκαν από 9/2/2004 έως 9/2/2009 και για τη χορήγηση δέχτηκε μια απλή αίτηση του δικαιούχου, ανεξάρτητα αν δεν έχει καταθέσει αγωγή, ανεξάρτητα αν έχει καταθέσει αγωγή και δεν έχει εκδικαστεί και ανεξάρτητα αν έχει εκδικαστεί η αγωγή του και έχει απορριφθεί.
Για όσους συνταξιοδοτήθηκαν μετά την 9/2/2009 αν και αναγνωρίστηκε το δικαίωμα του παλαιού καταστατικού σύμφωνα με το ίδιο άρθρο 24, η Διοίκηση του Ταμείου ενήργησε γι αυτούς τελείως διαφορετικά.
Δεν τους πλήρωσε το 80% με απλή αίτηση, όπως και στους συνταξιοδοθέντας μέχρι 9/2/2009, αλλά τους εξανάγκασε να καταθέσουν αγωγές και εν συνεχεία η πρόεδρος με αδικαιολόγητο μένος, ψευδείς καταθέσεις και παραπλανητικές υποσχέσεις στο ακροατήριο των δικαστηρίων, κατάφερε να αναβληθούν οι περισσότερες από αυτές.
Από αυτή τη στιγμή και μετά αρχίζει το θέατρο του παραλόγου….με επιλεκτικές συμπεριφορές, παραμάγαζα, ιδιαίτερες εξυπηρετήσεις, απειλές, υποσχέσεις, άνιση μεταχείριση, εκβιασμοί.
Εκβιάζει τους δικαιούχους να παραιτηθούν από την αγωγή τους και να δεχτούν να πάρουν άμεσα 5000 ευρώ, να τους αναγνωριστεί το 80% του δικαιώματος, αλλά να μπορούν να το διεκδικήσουν μετά από 4 χρόνια.
Αυτό βέβαια για τους μη αρεστούς.
Για όσους όμως καθοδηγήθηκαν από το παραμάγαζο σε συγκεκριμένο δικηγορικό γραφείο, επιλεκτικά δεν τους θέτει τον όρο των 4 χρόνων και τους επιτρέπει αυτό το 80% να το διεκδικήσουν χωρίς κανένα χρονικό περιορισμό.

3)Δικαίωμα υπολογισμού του εφάπαξ για το επίδομα χρηματοαποστολών και για τις υπερωρίες.(Δικαίωμα που δεν προβλέπεται από το καταστατικό).
Δεν έγινε καμμία ενημέρωση για το δικαίωμα αυτό.
Εφαρμόστηκε επιλεκτικά σε μια ορισμένη κατηγορία ατόμων, ενώ αρκετοί συνάδελφοι και κυρίως στα καταστήματα πραγματοποιούσαν καθημερινά χρηματοαποστολές και υπερωρίες.
Η Διοίκηση του ταμείου όμως αγνόησε το δικαίωμα για αυτούς.

4)Δικαίωμα υπολογισμού του εφάπαξ με μισθό προ των μειώσεων Πανταλάκη.(Δικαίωμα που δεν προβλέπεται από το καταστατικό)
Αφορά όλους όσους υπηρετούσαν την 1-1-2011 και υπέστησαν τις μειώσεις Πανταλάκη.
Δεν έγινε ποτέ επίσημη ενημέρωση από το Ταμείο για το δικαίωμα αυτό.
Αντίθετα ο Σύλλογος μας ενημέρωσε όλους τους δικαιούχους με σχετική ανακοίνωση.
Πληρώθηκαν το δικαίωμα αυτό οι περισσότεροι δικαιούχοι, αλλά σίγουρα υπάρχουν και άλλοι που δεν έχουν ενημερωθεί.
Η Διοίκηση που έχει τα στοιχεία και γνωρίζει όσους δεν έχουν πληρωθεί, αν και έχει υποχρέωση να τους ενημερώσει, αδιαφορεί.
Για την πληρωμή του δικαιώματος αυτού ουδέποτε ενημερώθηκαν οι δικαιούχοι με ποιον τρόπο υπολογίστηκε και σε ποια βάση δεδομένων στηρίχτηκε.Όταν θα φθάσει η ώρα του ελέγχου θα γελάσει και το «παρδαλό κατσίκι».

5)Δικαίωμα υπολογισμού του εφάπαξ με τα δώρα και το επίδομα ισολογισμού. (Δικαίωμα που δεν προβλέπει το καταστατικό).
Μόνο το παλαιό καταστατικό προβλέπει υπολογισμό του εφάπαξ και επί των δώρων(14 μισθοί), καμμιά καταστατική διάταξη όμως δεν προβλέπει υπολογισμό επί του επιδόματος ισολογισμού.
Εφ´όσον το δικαίωμα αυτό ανάγεται σε εφαρμογή του παλαιού καταστατικού( μεταβατική διάταξη, άρθρο 24) δικαιούνται σύμφωνα με το καταστατικό να το πληρωθούν μόνο οι διορισθέντες μέχρι 31-12-1992.
Δεν είναι δυνατόν να το έχουν πληρωθεί αυτοί που δεν το δικαιούνται και να εξαιρούνται όσοι συνάδελφοι έχουν διοριστεί μέχρι 31-12-1992 και νόμιμα το δικαιούνται.
Το δικαίωμα αυτό δυστυχώς, χωρίς να τηρείται καμμία νομιμότητα πληρώνεται μόνο σε αρεστούς και χειροκροτητές και όλοι οι άλλοι είναι στο περίμενε και στον εκβιασμό.

Η σημερινή Διοίκηση εκτός από το ότι πρωταγωνιστεί στην αδιαφάνεια, στην ανισότητα και στην αντικαταστατική λειτουργία, διακρίνεται και για την εμπάθεια της και για την μισαλλοδοξία της.
Πλήρωσε δικαιώματα με απορριπτικές αποφάσεις των δικαστηρίων και κατέθεσε έφεση για δικαίωμα αναγνωρισμένο που έγινε δεκτό από το δικαστήριο.