ΤΑΜΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ: ΤΟ ΑΔΟΞΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ «ΓΙΓΑΝΤΑ ΜΕ ΤΑ ΞΥΛΙΝΑ ΠΟΔΙΑ»….

 

ΤΑΜΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ:  ΤΟ ΑΔΟΞΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ «ΓΙΓΑΝΤΑ ΜΕ ΤΑ ΞΥΛΙΝΑ ΠΟΔΙΑ»….

 

Κοπή πίττας – ΤΥΠΑΤΕ  : Γενάρης 2010,  Αλέξ.  Στάμου  «Δεν θ’ αυξήσουμε τις εισφορές, δεν θα μειώσουμε τις παροχές … »

Α) ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ :

Τον τελευταίο καιρό οι γνωστοί “στρατολογημένοι κονδυλοφόροι” των sites και εφημερίδων,  αγωνίζονται με οργανωμένη παραπληροφόρηση να αποσίσουν τις ευθύνες από τους υπευθύνους  για το κλείσιμο του ΤΥΠΑΤΕ και να τις φορτώσουν στους Συνταξιούχους. Κρίναμε σκόπιμη μια αναδρομή στα γεγονότα από το 2010 μέχρι σήμερα που  θα φρεσκάρει την αδυνατισμένη από το χρόνο μνήμη των συναδέλφων. Αν και οι συνάδελφοί μας μελετώντας τις ανακοινώσεις μας 35  και 36/2013, γνώρισαν καλά ποιοι  με τη σιωπή τους από 19/4/2012 μέχρι 27/7/2012 και με  τις άστοχες ενέργειές τους ,  συνέβαλαν αποφασιστικά στον “ενταφιασμό ” της ΑΤΕ  : οι εν ενεργεία συνάδελφοι τέως ΑΤΕ και νυν Πειραιώς  να τραβάνε κουπί στις γαλέρες και οι ασφαλισμένοι του ΤΥΠΑΤΕ  να περιμένουν στην ουρά στο καζάνι του ΕΟΠΥΥ για συσσίτιο περίθαλψης υγείας.

 

20/7/2010:Καμπάνια του Πανελληνίου Συλλόγου Συνταξιούχων ΑΤΕ, ΜΟΝΟΣ του και χωρίς καμία στήριξη, απέτρεψε για δύο χρόνια το ξεπούλημα της ΑΤΕ για 274 εκατ. €!!!

 

19/4/2012 : Νο 38 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Αγροτικής Τράπεζας, δρομολόγησε την παραπέρα πορεία και την  τύχη της ΑΤΕ.

 

19/4/2012 εως και 27/7/2012 ανεξήγητη σιωπή και καμιά ενέργεια για την τύχη του ΤΥΠΑΤΕ  από το Προεδρείο  του και μέλη του ΣΕΤΑΠ. Ο Πρόεδρος του ΣΕΤΑΠ μετείχε και αντιπροσώπευε τους εργαζομένους στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΤΕ.( που έκρινε και την τύχη της ).

 

27/7/2012: Ανακοινώνεται από τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος «η ληξιαρχική πράξη» θανάτου της ΑΤΕ,  με ό,τι αυτό συνεπάγετο. «Μεταβίβαση» στην Τράπεζα Πειραιώς   κατά τον Διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος – του υγιούς κομματιού της και του εν ενεργεία προσωπικού της!!

Οι 7.500 συνταξιούχοι της ΑΤΕ “ξεχνιούνται” . Καμία μέριμνα δεν περιλαμβάνεται στη Συμφωνία. Εγκαταλείπονται ουσιαστικά να βαδίσουν το δρόμο – «μια ώρα αρχύτερα» –   για τον “καιάδα”.

Ο νέος εργοδότης των υπαλλήλων της τέως ΑΤΕ, τους «διπλασφάλισε»   για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη (ΤΑΥΤΕΚΩ – Αγροτική Ασφαλιστική). Οι υπάλληλοι του (από 1/8/2012) και μέλη του Δ.Σ του ΤΥΠΑΤΕ εξακολουθούν και μετά την 1/8/2012,  κατά παράβαση των άρθρων 4 και 30 του Καταστατικού του ΤΥΠΑΤΕ , να ασκούν Διοίκηση στο ΤΥΠΑΤΕ!!!

Β) ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ

1ον ) Οι Σύλλογοι Συνταξιούχων με επιστολή τους Νο 119/27.7.2012 διαμαρτύρονται προς  την Κυβέρνηση , καταγγέλλοντας παραβίαση του Συντάγματος (άρθρο 106 παρ. 2) που αναφέρει ότι «για την εκποίηση περιουσιακού στοιχείου του Δημοσίου, απαιτείται Δημόσιος  Διαγωνισμός»

Την ίδια ημέρα κοινοποιούνται εξώδικα προς όλα τα ασφαλιστικά Ταμεία (ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, ΕΤΑΤ, ΤΥΠΑΤΕ, ΕΛΕΜ κλπ), με αίτημα την «προστασία των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων».

2ον ) την 1.8.2012 μετείχαμε σε επανειλημμένες συσκέψεις  στο Υπουργείο Εργασίας , με θέμα τις επιπτώσεις που είχε η «μεταβίβαση» της ΑΤΕ στα ασφαλιστικά μας Ταμεία.

3ον) Την 20/11/2012  κατατίθεται «μηνυτήρια αναφορά» στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών, με αίτημα την διενέργεια έρευνας για το «κλείσιμο» της ΑΤΕ  και τις επιπτώσεις στα ασφαλιστικά μας Ταμεία! (βρίσκεται σε εξέλιξη)

4ον) Στις 14.12.2012 το Ταμείο Υγείας με την ανακοίνωση του Νο  19/2012 γνωρίζει σε όλους τους Συνταξιούχους , ότι παύει την λειτουργία του ελλείψει χρημάτων !

Υπόψη ότι από 1.8.2012, οι εν ενεργεία- πρώην συνάδελφοί μας- υπάλληλοι της ΑΤΕ , ασφαλίζονται από την Πειραιώς στο ΤΑΥΤΕΚΩ , με συνέπεια οι εισφορές να καταβάλλονται στο νέο Ταμείο και όχι στο ΤΥΠΑΤΕ!!

Παρόλα ταύτα η Διοίκηση του ΤΥΠΑΤΕ , παρέχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους πρώην υπαλλήλους της  ΑΤΕ (χωρίς να καταβάλλουν εισφορές)!.

5ον) Στις 12 και 13 Ιανουαρίου  του 2013 με παραστάσεις μας στους αρμόδιους του Πρωθυπουργικού Γραφείου, ζητήσαμε την παρέμβαση του πρωθυπουργού , για επίλυση του θέματος μας (ΤΥΠΑΤΕ)!

Η απάντηση ήταν «για όλους τους Έλληνες , ένα Ταμείο Υγείας θα υπάρχει πλέον (ο ΕΟΠΥΥ)»!…

Ήταν , λοιπόν, ολοφάνερο ότι πλέον καμία ελπίδα δεν υπήρχε για το ΤΥΠΑΤΕ  και η ένταξή μας στον ΕΟΠΥΥ ήταν θέμα χρόνου!! ( είχαν ήδη ενταχθεί τα Ταμεία Υγείας – ΔΕΗ, ΟΤΕ, Δικηγόρων , Δημοσιογράφων κ.λ.π)

Το Προεδρείο του ΤΥΠΑΤΕ , με «νομικίστικα» τερτίπια επιχειρούσε και «βαυκαλιζόταν» , ότι θα επιτύγχανε 5ετή παράταση της λειτουργίας του ΤΥΠΑΤΕ, φυσικά χρησιμοποιώντας τα αποθεματικά του ΕΛΕΜ!!! ( παίρνοντας στο λαιμό του και το προσωπικό του Ταμείου Υγείας )

6ον) Στις 27.1.2013 , οι Σύλλογοι Συνταξιούχων σε κοινή σύσκεψη, εκτιμώντας  ότι η ένταξή μας στον ΕΟΠΥΥ είναι ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ  , αποφάσισαν και απέστειλαν στον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, κοινό Πρακτικό   , με αίτημα την ένταξή μας στον ΕΟΠΥΥ ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΑ, (μονάδες του ΤΥΠΑΤΕ και Προσωπικό, γιατρούς και εξοπλισμό Πολυιατρείων ), με αναδρομική ισχύ από 1.8.2012, ώστε να καλυφθούν οι δαπάνες μας για φάρμακα και ιατρικές αμοιβές! , όπως είχε γίνει για όλα τα Ταμεία. Επειδή δεν ήταν εφικτή η Σύγκλιση Γ. Συνελεύσεων  ζητήσαμε την «συγκατάθεση»  των μελών μας με την υπογραφή δήλωσης που τους αποστείλαμε !

7ον) Στις 4.2.2013 , με εξώδικό μας προς το ΤΥΠΑΤΕ ζητήσαμε να μας γνωρίσει που και πως δαπανήθηκαν  τα 7 εκατ. € (3 από δάνειο ΕΛΕΜ, 3 από εισφορές μας και 1 από την Πειραιώς)  που μέχρι τότε είχαν εισπράξει ! ( δεν πήραμε ακόμη απάντηση)

Επίσης το καλέσαμε να πάψει να παρέχει περίθαλψη στους τέως υπαλλήλους ΑΤΕ  που τώρα (σαν υπάλληλοι Πειραιώς )  ήταν διπλοασφαλισμένοι στο ΤΑΥΤΕΚΩ και στην Αγροτική ασφαλιστική.

8ον) Στις 6.2.2013 ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ με το  5729  έγγραφό του μας γνωρίζει ότι «δρομολόγησε τη σχετική διαδικασία (νομοθετική ρύθμιση), για την ένταξή μας  ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΑ στον ΕΟΠΥΥ» ……………………..

9ον) στις 8.2.2013 ο Πρόεδρος του ΤΥΠΑΤΕ ο κ.  Στάμου με την 16/8.2.2013 επιστολή του , προς τον κ. Παπαγεωργόπουλο , σε ύφος ιταμό εγκαλεί τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ ,  γιατί «συνδιαλέγεται»  με τους Συνταξιούχους για την ένταξή του ΤΥΠΑΤΕ , στον ΕΟΠΥΥ , χωρίς τη δική του  συγκατάθεση!!…

Αποτέλεσμα αυτής της ενέργειας (παρέμβασης) ήταν το « μπλοκάρισμα» της ένταξής μας  ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΑ  , στον ΕΟΠΥΥ , με όλα τα επακόλουθα που είναι σ’ όλους σας γνωστά, (χωρίς  φάρμακα, χωρίς  γιατρούς  και νοσοκομειακή  περίθαλψη. )

10ον) Στις 15.2.2013 οι Σύλλογοί μας, απέστειλαν  την Νο  24/114/15/2/2013 επιστολή στον κ. Παπαγεωργόπουλο, συνοδευόμενη από γνωμοδοτήσεις έγκριτων Νομικών, διευκρινίζοντας ότι το Δ.Σ  του ΤΥΠΑΤΕ «δεν νομιμοποιείται να αποφασίζει για οτιδήποτε, και πολύ περισσότερο για, την ένταξή μας στον ΕΟΠΥΥ, αφού απώλεσαν τις δύο βασικές προϋποθέσεις, που θέτει το Καταστατικό του Ταμείου δηλαδή –να είναι υπάλληλοι της ΑΤΕ και Ταμειακά εντάξει  »

11ον)  Στις 15.3.2013 , ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ , με το Νο  10725/15/3/2013 έγγραφό του , αφού μας ευχαριστεί για την επιστολή που του στείλαμε με ευχαριστίες, για τις  μέχρι τώρα ενέργειές του, μας δηλώνει ότι «πρέπει να αρθούν οι μεταξύ μας αντιδικίες », που προέκυψαν από την επιστολή του κ. Στάμου!

12ον ) Στις 2.4.2013 ο Πρόεδρος του εν ενεργεία Προσωπικού (ΣΕΤΑΠ), διαβεβαιώνει τηλεφωνικά τους Προέδρους των Συλλόγων Συνταξιούχων , ότι «συγκατατίθεται για ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΗ ένταξη του ΤΥΠΑΤΕ στον ΕΟΠΥΥ »

Οι δύο Σύλλογοι με νέα επιστολή  τους Νο  45/131/2/4/2013 προς τον Πρόεδρο του  ΕΟΠΥΥ , του  γνωρίζουν ότι ξεπεράστηκαν τα όποια προβλήματα και τον παρακαλούν να  επισπεύσει  τη διαδικασία ένταξή μας στον ΕΟΠΥΥ.

13ον) Στις 16.4.2013 πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του Προέδρου του ΕΟΠΥΥ και ύστερα από πρόσκλησή του  , σύσκεψη στο Γραφείο του, στην οποία παρευρίσκονται οι Πρόεδροι των δύο Συλλόγων Συνταξιούχων, ο Πρόεδρος του ΣΕΤΑΠ, κ. Αμούτζιας και από το ΤΥΠΑΤΕ, ο «Πρόεδρος » κ. Στάμου,  η « Γραμματέας» κ . Διαλέτη και  το Προεδρείο του Συλλόγου  των εργαζομένων στο ΤΥΠΑΤΕ.

Ο κ. Παπαγεωργόπουλος διαβεβαιώνει  και πάλι  ότι « η ένταξη μας  στον ΕΟΠΥΥ είναι δεδομένη υπάρχουν  όμως 2 θέματα: η οικονομική κατάσταση του Ταμείου (απαιτήσεις – υποχρεώσεις) και το θέμα του Προσωπικού. Όπως γνωρίζετε εγώ εισήγηση θα κάνω στους αρμόδιους υπουργούς και γι αυτό θέλω  πρώτα να  συγκεντρωθούν στοιχεία από το ΤΥΠΑΤΕ , που αφορούν τα οικονομικά του δεδομένα, αλλά και την τύχη των εργαζομένων στο Ταμείο »

Όρισε ταυτόχρονα εκπροσώπους του, τον Αντιπρόεδρο και δύο νομικούς οι οποίοι σε συνεργασία με το Προεδρείο του ΤΥΠΑΤΕ, θα συγκεντρώσουν τα απαιτούμενα στοιχεία και να τα παραδώσουν εντός 48 ωρών. Πέρασαν 10 μέρες χωρίς να σταλούν τα οικονομικά στοιχεία  στον ΕΟΠΥΥ.

14ον) Στις 20/5/2013 με πρωτοβουλία του Προέδρου του Πανελληνίου Συλλόγου , οι δύο Πρόεδροι και ο κ. Μαράντος , επισκέπτονται κατόπιν ραντεβού που «κλείστηκε» μέσω του  Γραφείου του Υπουργού Επικρατείας, τον  Διευθυντή του Γραφείου του Υπουργού Εργασίας.

Στη συνάντηση αυτή  ο κ. Διευθυντής παρουσιάζει στους επισκέπτες το  έγγραφο του Πανελληνίου Συλλόγου που του  διαβιβάστηκε από τον επόπτη των  Υπουργείων  – Εργασίας – Υγείας και Κοινωνικών ασφαλίσεων , με τις σχετικές προτάσεις μας! ( το είχε υποβάλλει στις 13/1/2013)

Ο κ. Γενικός μας ερωτά, αν επιμένουμε στην κάλυψη των δαπανών υγείας, που έχουμε στα χέρια μας, οπότε πρέπει να διαβιβασθεί το «αίτημά μας»  στο Υπουργείο Οικονομικών , με άγνωστο το μέλλον του, δηλαδή αν απαντήσει και αν (πράγμα απίθανο) θετικά η αν θα παραιτηθούμε αυτού του αιτήματος, οπότε θα φέρει άμεσα  τροπολογία στη Βουλή με βάση το άρθρο 38 του 3522 Νόμου μαζί με άλλη τροπολογία!

Φυσικά η απάντηση (ομόφωνα), ήταν για άμεση ένταξη στον ΕΟΠΥΥ, χωρίς  να γίνει αναφορά στις δαπάνες που είχαμε στα χέρια μας και με τη διαβεβαίωση ότι το αίτημα για εξώφληση των δαπανών θα εξεταστεί στο μέλλον.

15ον)  Στις 28/5/2013, ο Πρόεδρος του Πανελληνίου, δέχτηκε τηλεφώνημα από Βουλευτή των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, ότι «το βράδυ περνάει η τροπολογία ένταξής μας στον ΕΟΠΥΥ από 1.6.2013 »

Το παρασκήνιο μέχρι την 11η νυχτερινή (οπότε έγινε η συζήτηση είχε πολλά, που για λόγους σκοπιμότητας δεν αναφέρονται!!)

16ον) Στις 5/6/2013 το Υπουργείο Εργασίας με το φ 40021/16445/660 έγγραφό του, μας ανακοινώνει και επισήμως την ένταξή μας στον ΕΟΠΥΥ.

17ον)  Και ενώ θα έπρεπε να υπάρξει μια «ανακούφιση» , έστω και αν δεν υπήρξε πλήρης ικανοποίηση του αιτήματος μας δηλαδή «συντεταγμένη ένταξη του ΤΥΠΑΤΕ», που δεν οφείλεται  σε δικές μας « ενέργειες ή παραλήψεις », γίναμε οι Συνταξιούχοι γενικά ο «αποδιοπομπαίος  τράγος » , γιατί “χαλάσαμε” τη σούπα του “αναμορφωτή” και της «Σιδηράς κυρίας».

Συνάδελφοι,

Οι συνταξιούχοι , απέδειξαν για μια ακόμη φορά, ότι πέραν από κάθε «παραταξιακή ή άλλη σκοπιμότητα , αγωνίστηκαν ώστε να δώσουν –φάρμακα και γιατρούς – , στους καταταλαιπωρημένους Συνταξιούχους!

Ο αγώνας δεν τελείωσε!

Δυστυχώς η παράνομη Διοίκηση του ΤΥΠΑΤΕ , προσπαθεί ακόμη και σήμερα να «ορέγεται» τα αποθεματικά του ΕΛΕΜ , χρησιμοποιώντας το προσωπικό του Ταμείου , που δεν φταίει σε τίποτα!

Αντιλαμβανόμαστε το πρόβλημα των εργαζομένων, δεν συμφωνούμε όμως με τα  παιχνίδια που παίχτηκαν σε βάρος αυτών των ανθρώπων και ημών των Συνταξιούχων για ένα χρόνο τώρα , από  ανθρώπους που ήταν διπλοασφαλισμένοι για την υγεία τους.

Η παράνομη διοίκηση, ενώ θα έπρεπε να βρίσκεται σε κάποιο « μουλαρομάγαζο » να δουλέψει επί τέλους, αφήνοντας τη Διοίκηση του Ταμείου σ΄ αυτούς που έχουν «έννομο συμφέρον» εξακολουθεί ακόμα και τώρα να «καλεί» τους «συναδέλφους» ποιούς;; σε άκυρες Γενικές Συνελεύσεις!

Δεν ήμασταν  σε καμιά  περίπτωση  αντίθετοι με τη λειτουργία του Ταμείου Υγείας! Χρόνια παλέψαμε για τη βιωσιμότητά του χωρίς να βρίσκουμε ανταπόκριση , από αυτούς που για είκοσι χρόνια το διευθεύντευαν. Ακόμα και την τελευταία στιγμή δώσαμε μάχες για την ένταξή του στον ΕΟΠΥΥ όπως όλα τα άλλα Ταμεία. Θα είχε γίνει η ένταξη από το Φεβρουάριο  του 2013 αν δεν τη μπλοκάριζαν .

Δεν είμαστε αντίθετοι στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων , έχουμε όμως δικαίωμα να μάθουμε , πως δημιουργήθηκαν  τα τεράστια ελλείμματα του Ταμείου και σας διαβεβαιώνουμε ότι θα το μάθουμε….

Οι Σύλλογοι  με εξώδικό τους της 23 /5/2013 ζήτησαν από τους ορκωτούς λογιστές , το πόρισμα του ελέγχου, που έκαναν στο ΤΥΠΑΤΕ.

Και τότε όσοι τυχόν  «ασέλγησαν» σε βάρος του Ταμείου , όσοι, τυχόν  δεν «τίμησαν» την ψήφο των συναδέλφων τους, όσοι τυχόν  «έβαλαν το δάκτυλο στο μέλι», θα λογοδοτήσουν!

Το απαιτεί η μεγάλη μάζα των «ανιακών γερόντων »

Έχουμε χρέος να μη τους  διαψεύσουμε!!….

 

 

 

ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ