ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΑΤΕ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ  ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΣΥΝ/ΧΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ 2 – 8ος όροφος –Τηλ.210/ 3212732 – 3250540 –FAX 210/3250667 Ηλεκτρονική διεύθυνση : www.pasysyate.gr e-mail: info@pasysyate.gr 10561 ΑΘΗΝΑ

Αθήνα, 06/09/2022

Οι «συνήθεις ύποπτοι» της σπέκουλας, προσπαθούν τις τελευταίες ημέρες να εκμεταλλευτούν το γεγονός της θετικής έκβασης της δικαστικής αποζημίωσης παραίτησης σε 200 περίπου Συναδέλφους.

Επιδίδονται σε άδικες επιθέσεις εναντίον των Συλλογικών οργάνων του χώρου μας, χωρίς να καταθέτουν κανένα απολύτως στοιχείο και χωρίς να γνωρίζουν ακριβώς το σχετικό θέμα.

Πράγματι πολλοί συνάδελφοι που κατέθεσαν αγωγή τη διετία 27/7/2010 με 26/7/2012 με το συγκεκριμένο δικηγορικό γραφείο του κ. Μακρυγιάννη, δικαιώθηκαν και κέρδισαν την αποζημίωση αποχώρησης.

Μέχρι τότε, δηλαδή πριν το 2010, το συγκεκριμένο δικηγορικό γραφείο δεν αναλάμβανε τις αγωγές για τη διεκδίκηση της αποζημίωσης αποχώρησης, στη βάση των μέχρι τότε αγωγών που είχαν ασκηθεί με το πλαφόν των 15.000 ευρώ, επειδή πίστευε ότι δεν είχαν καμιά πιθανότητα να κερδηθούν και ότι θα απορριφθούν.

Γνωρίζουμε πολύ καλά και όταν θα χρειαστεί θα καταθέσουμε τα απαραίτητα στοιχεία, αλλά και θα επικαλεστούμε τη μαρτυρία πολλών Συναδέλφων, ότι η πλειοψηφία των Συνάδελφων είχε πλήρη ενημέρωση για την αποζημίωση των 15000 ευρώ, είτε από τον Σύλλογο εργαζομένων, είτε από πολλά δικηγορικά γραφεία που αναλάμβαναν τις αγωγές αυτές. Άλλωστε πολλοί εξ αυτών δημόσια το παραδέχονται.

Οι Συνάδελφοι μέσω των δικηγορικών γραφείων κατέθεταν αγωγές μέσα στον προβλεπόμενο χρόνο, για να διεκδικήσουν την αποζημίωση αποχώρησης των 15000 ευρώ, που σχεδόν καμιά δεν κερδήθηκε.

Το Γραφείο του κ. Μακρυγιάννη στις αγωγές που άσκησε στηρίχτηκε σε διαφορετική νομική βάση και σε άλλο νομικό πλαίσιο, χρησιμοποίησε διαφορετικά νομικά επιχειρήματα.

Έτσι κατάφερε να κερδίσει τις αγωγές στο εφετείο, κόντρα στις πάρα πολλές αρνητικές αποφάσεις του Αρείου Πάγου.

Όσοι Συνάδελφοι αποχώρησαν μετά την 27/7/2010 και επέλεξαν για να καταθέσουν την αγωγή αποζημίωσης των 15000 ευρώ σε αυτό το δικηγορικό γραφείο, ενημερώθηκαν από το ίδιο το γραφείο, ότι δέχεται να κατατεθεί αγωγή με τον όρο να γίνει με διαφορετική νομική βάση και σύμφωνα με το άρθρο 8 του Νόμου 3198/1955, δηλαδή να δικαιωθούν με το 50% της αποζημίωσης αποχώρησης του εργαζομένου και σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του Νόμου.

Σε αυτούς που συμφώνησαν με τον όρο αυτό και συγχρόνως συμφώνησαν και με την αμοιβή του δικηγορικού Γραφείου, προχώρησε η αγωγή τους και μετά από 10 χρόνια δικαστικών αγώνων υπήρξε το σημερινό θετικό αποτέλεσμα.Όσοι δεν συμφώνησαν και επέλεξαν άλλα δικηγορικά γραφεία, ανέλαβαν οι ίδιοι την ευθύνη για το αποτέλεσμα της αγωγής τους.

Τέλος για ενημέρωση όλων των Συναδέλφων παραθέτουμε τα παρακάτω:

1)Ο Σύλλογος εργαζομένων με σχετική επιστολή του ενημέρωνε τους Συναδέλφους που αποχωρούσαν, για το δικαίωμα διεκδίκησης αποζημίωσης αποχώρησης μέχρι του ποσού των 15000 ευρώ.

2)Η επιλογή του Δικηγορικού Γραφείου ήταν ελεύθερη να γίνεται από τους δικαιούχους συναδέλφους.

3)Κυρίως από το 2005 και μετά, αφού έγινε γνωστό ότι μόνο απορριπτικές αποφάσεις υπήρχαν για τις αγωγές αυτές, οι περισσότεροι συνάδελφοι δεν προχωρούσαν σε κατάθεση τέτοιας αγωγής.

4)Αναφέραμε πιο πάνω για το Γραφείο του κ. Μακρυγιάννη και για τις δικαστικές ενέργειες του. Όσοι συνάδελφοι αποφάσισαν να τις ακολουθήσουν, σήμερα είναι κερδισμένοι.

Ο Σύλλογος εργαζομένων που ήταν υπεύθυνος για τη σχετική ενημέρωση, δεν θα διακινδύνευε να τους επηρεάσει να ακολουθήσουν το γραφείο αυτό για λόγους δεοντολογίας, αλλά και επειδή το τελικό αποτέλεσμα τότε ήταν αμφίβολο, δεν έπαιρνε την ευθύνη για να τους προτείνει να διαθέσουν την αμοιβή που ζητούσε το Δικηγορικό Γραφείο.

Από όσα γνωρίζουμε, ο κ. Μακρυγιάννης ήλθε σε επαφή απ´ευθείας με τους Συναδέλφους που είχε τα στοιχεία τους, δηλαδή που ήταν πελάτες του Γραφείου του. Πολλοί από αυτούς αποδέχτηκαν τη πρόταση του και συμμετείχαν στη προτεινόμενη αγωγή.

5)Οι Σύλλογοι Συνταξιούχων δεν μπορεί να είναι υπόλογοι για τη μη ενημέρωση των μελών τους για τις ενέργειες του κ. Μακρυγιάννη, αφού πρώτον δεν τις γνώριζαν και δεύτερον η εγγραφή μελών στο Σύλλογο γινόταν μεταγενέστερα και μετά τη παρέλευση του εξαμήνου στο οποίο είχαν δικαίωμα για την κατάθεση αγωγής αποζημίωσης.

Άλλωστε ο Πανελλήνιος Σύλλογος ποτέ δεν είχε άμεση ενημέρωση από τη Διεύθυνση Προσωπικού για τους Συναδέλφους που αποχωρούσαν και κυρίως δεν είχε ενημέρωση για όσους αποχώρησαν το διάστημα 2010-2012, ώστε να τους στείλει σχετική επιστολή για εγγραφή τους στο Σύλλογο και να τους γίνει ενημέρωση για κάθε θέμα που προέκυψε. Αυτός είναι και ο λόγος που έχει σήμερα λιγότερα μέλη.

Επίσης τότε δεν γινόταν ενημέρωση μέσω fb, αλλά μέσω των ιστοσελίδων των Συλλόγων.

Τη Διεύθυνση των ιστοσελίδων αυτών τις γνώριζαν κυρίως τα μέλη των Συλλόγων.

6)Οι Συνάδελφοι που την 27/7/2012 υπηρετούσαν ακόμα στην Τράπεζα, είναι γνωστό ότι δεν αποχώρησαν με τη θέληση τους, αλλά απολύθηκαν. Όλοι αυτοί έλαβαν άμεσα το 50% της αποζημίωσης απόλυσης και ευτυχώς με συνεχείς παρεμβάσεις όλων των Συλλογικών οργάνων, εργαζομένων και συνταξιούχων, αλλά και με τη βοήθεια πολλών κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών και των δύο τελευταίων κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ και ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, απεδόθη και το υπόλοιπο 50% της αποζημίωσης απόλυσης. Συνεπώς δεν θα μπορούσε να δικαιούνται και αποζημίωση αποχώρησης.

Μερικοί όψιμοι «σωτήρες» συνεχίζουν να ψηφοθηρούν, υποστηρίζοντας ότι μόνο η δική τους παρουσία και μόνο αυτή, πέτυχε την ολοκλήρωση της καταβολής της αποζημίωσης απόλυσης σε όλους τους απολυθέντες!!

7)Η κακόπιστη κριτική εναντίον των Συλλόγων είναι τελείως άδικη και συκοφαντική. Οι δε συλλήβδην συκοφαντίες εναντίον των σημερινών μελών των Διοικητικών Συμβουλίων, που στο κάτω-κάτω δεν ήταν καν τότε μέλη όχι μόνον των Διοικητικών Συμβουλίων, αλλά δεν ήταν ούτε καν απλά μέλη των Συλλόγων Συνταξιούχων,θα πρέπει να ανακληθούν άμεσα ή να προσκομιστούν στοιχεία που να αποδεικνύουν ποιες είναι οι παραλείψεις τους.

Δεν είναι δυνατόν να συκοφατούνται μόνο και μόνο επειδή προτίμησαν το δικηγορικό Γραφείο του κ. Μακρυγιάννη και είχαν τη τύχη τελικά να δικαιωθούν δικαστικά μετά από δέκα χρόνια.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Μετά από συναντήσεις που πραγματοποίησε ο Πανελλήνιος Σύλλογος με δικηγορικά Γραφεία και εργατολόγους, καθώς και μετά από επικοινωνία που είχε με αρμόδιο Γραφείο στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, ενημερώνουμε όσους Συναδέλφους κατά το διάστημα 2010-2012 είχαν καταθέσει αγωγές σε οποιοδήποτε δικηγορικό Γραφείο και απερρίφθη πρωτόδικα, να επικοινωνήσουν με το Σύλλογο μας στα τηλέφωνα 210-3250540 και 210-3212732, για σχετικές οδηγίες περαιτέρω ενεργειών.

Ο Πρόεδρος                                                           Ο Γεν. Γραμματέας

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ                              ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΗΜΟΥ