ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΤΩΝ ΔΩΡΩΝ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ  ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΣΥΝ/ΧΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ 2 – 8ος όροφος –Τηλ.210/ 3212732 – 3250540 –FAX 210/3250667 Ηλεκτρονική διεύθυνση : www.pasysyate.gr e-mail: info@pasysyate.gr 10561 ΑΘΗΝΑ

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ ΕΔΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΤΩΝ ΔΩΡΩΝ.

Συζητήθηκε χθες το απόγευμα το θέμα της περικοπής των Δώρων από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, μετά τη διαφορετική απόφαση που εξέδωσε ο Άρειος Πάγος, με την οποία απέρριψε προσφυγή συνταξιούχου της Τραπέζης της Ελλάδος και διαφώνησε με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκριναν ότι η κατάργηση των Δώρων είναι αντισυνταγματική.

Από την ακροαματική διαδικασία επιβεβαιώθηκε ότι η κυβέρνηση οφείλει τα Δώρα στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, τουλάχιστον για το 11μηνο (Ιούνιος 2015-Μάιος 2026), μαζί με τις διαφορές από τις επικουρικές συντάξεις, όπως αποφάνθηκε το ΣτΕ με τις τρεις αποφάσεις του και τις οποίες δεν τήρησε η κυβέρνηση.

Οφείλει άμεσα να εφαρμόσει τις αποφάσεις του ΣτΕ, αλλά και τις δικές της υποσχέσεις και με πολιτική λύση να δικαιώσει όλους τους Συνταξιούχους για τα δώρα και για το 11μηνο των επικουρικών.

Μάλιστα η εισηγήτρια της συζητηθείσας υπόθεσης, αμφισβήτησε ότι το Ειδικό Δικαστήριο πρέπει να επιληφθεί του θέματος αυτού, καθόσον δεν υπάρχει διαφωνία μεταξύ των ανωτάτων δικαστηρίων. Ο Άρειος Πάγος, σύμφωνα πάντα με την εισηγήτρια, αποφάνθηκε ότι δεν δικαιούνται τα δώρα οι συνταξιούχοι του Μετοχικού Ταμείου της Τράπεζας Ελλάδας, διαχωρίζοντας τους συνταξιούχους που λαμβάνουν επικουρικές συντάξεις από το ΕΤΕΑΕΠ, δηλαδή από το ΕΦΚΑ.

Κατά την συζήτηση της δίκης, που διήρκησε μέχρι αργά το βράδυ, με παρέμβαση του ο εκπρόσωπος του ΕΦΚΑ δήλωσε ότι οι «συντάξεις είναι επαρκέστατες». Ευτυχώς που δεν ισχυρίστηκε ότι θα πρέπει να διακοπούν τελείως, όπως έγινε με τους 2500 Συνταξιούχους μας που τους διακόπηκαν από το 2014 οι επικουρινκές συντάξεις και παρά του ότι το ΣτΕ αποφάνθηκε ότι παράνομα διακόπηκαν, η Κυβέρνηση και το ΕΦΚΑ, αντί να ζητήσουν συγνώμη και να τις επαναχορηγήσουν, σφυρίζουν αδιάφορα,

Παρέμβαση υπέρ των Συνταξιούχων έκανε και ο Νομικός Σύμβουλος της ΑΓΣΕΕ, που συμμετείχε στη δίκη.

Η απόφαση υπολογίζεται να εκδοθεί μετά από 3-4 μήνες.

Δυστυχώς μέχρι να εκδοθεί η ανωτέρω απόφαση για τα δώρα, έχει παγώσει και η εκδίκαση των προσφυγών που έχουν ασκηθεί από περίπου 370.000 συνταξιούχους, που διεκδικούν τα αναδρομικά των δώρων κύριων και επικουρικών Συντάξεων, καθώς και την επιστροφή των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις για το 11μηνο Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016.

Παρεπιπτόντως σας ενημερώνουμε ότι ομαδική αγωγή μελών του Συλλόγου μας, που έχει ασκηθεί από το Δικηγορικό Γραφείο της κ. Αναμπέλλας Θεοχαροπούλου, δεν αναβλήθηκε και συζητήθηκε την 12-4-2024 και σε συνδυασμό με τη χθεσινή συζήτηση στο Ανώτατο Δικαστήριο δεν θα καθυστερήσει η απόφαση.

Η χθεσινή συζήτηση βέβαια δεν αφορά τις μειώσεις των επικουρικών συντάξεων, που σημαίνει ότι ακόμη και αν απορριφθεί η επιστροφή των Δώρων, οι συνταξιούχοι έχουν να πάρουν τα αναδρομικά από το 11μηνο για τις επικουρικές τους.

Για κάθε νεότερη πληροφορία θα σας ενημερώνουμε.

Αθήνα 18-4-2024

          Ο Πρόεδρος                                                             Ο Γεν. Γραμματέας        

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ                               ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΗΜΟΥ