ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΣΤΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΕΔΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ Η ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΠΕΡΙΚΟΠΩΝ ΤΩΝ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ.

Σας ενημερώνουμε ότι με την υπ’αριθμ. 1509/2023 απόφαση του Β2 Τμήματος του Αρείου Πάγου, που δημοσιεύτηκε τον Δεκέμβριο του 2023, πέντε Αρεοπαγίτες δικαστές αποφάνθηκαν ότι οι περικοπές των δώρων των επικουρικών συντάξεων δεν ήταν αντισυνταγματικές, σε αντίθεση με το ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές για τα δώρα και το επίδομα αδείας, αλλά και τις περικοπές των επικουρικών συντάξεων για το 11μηνο από 6/2015 έως 5/2016.

Μετά τη διαφωνία και τις αντίθετες αποφάσεις ανάμεσα στα δύο Ανώτατα Δικαστήρια (ΣτΕ – Άρειος Πάγος), το θέμα των περικοπών παραπέμφθηκε στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (ΑΕΔ), στο οποίο θα ληφθεί αμετάκλητη απόφαση.

Στο ΑΕΔ μετέχουν οι πρόεδροι των ανώτατων δικαστηρίων (Συμβουλίου Επικρατείας, Αρείου Πάγου και Ελεγκτικού Συνεδρίου), καθώς και ανώτατοι δικαστικοί.

Σας γνωρίζουμε ότι στις 17 Απριλίου ορίστηκε η δικάσιμος για την εκδίκαση της υπόθεσης στο ΑΕΔ. Είναι μία κρίσιμη υπόθεση και ασφαλώς απαιτεί πολύ τεκμηριωμένη νομική υπεράσπιση. Γνωρίζετε ότι το Ελ. Συνέδριο έχει κρίνει ότι τα δώρα για το διάστημα 2013-2018 είναι συνταγματικά. Το τμήμα του Α.Π επίσης ότι είναι συνταγματικά. Μόνο το ΣτΕ έχει πάγια νομολογία με αποφάσεις τριών πιλοτικών δικών ότι είναι αντισυνταγμάτικά έστω το 11μηνο 2015-2016.

Δυστυχώς όμως λόγω της ανωτέρω διαφωνίας και την παραπομπή του θέματος στο ΑΕΔ, μπορεί να ανασταλούν και πάλι οι δίκες στα Διοικητικά Πρωτοδικεία και δεν θα συζητηθούν οι αγωγές, ώστε να δικαιωθούν τουλάχιστον τα αναδρομικά των επικουρικών συντάξεων για το 11μηνο.

Οι Σύλλογοι θα προβούν σε κάθε νόμιμη, σε κάθε απαραίτητη ενέργεια, ώστε να σταματήσει επιτέλους η Κυβέρνηση τη συνεχόμενη κοροϊδία, να σταματήσει να παραβιάζει κατάφωρα τα δικαιώματα των συνταξιούχων.

Θα φύγουν από αυτόν το κόσμο, οι δίκες θα διαιωνίζονται και οι περισσότεροι δεν θα προφτάσουν να δικαιωθούν.

Με σχετικό υπόμνημα οι δύο Σύλλογοι ζήτησαν και πάλι άμεση συνάντηση από τους αρμόδιους του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υπηρεσιών.

Στη συνάντηση αυτή, θα ζητηθούν εξηγήσεις γιατί δεν υλοποιήθηκαν όσα είχαν υποσχεθεί στους εκπροσώπους των Συλλόγων κατα τη προηγούμενη συνάντηση τους και θα πρέπει να απαιτηθεί, από τους υπεύθυνους του Υπουργείου, να ασχοληθούν περισσότερο σοβαρά με τα θέματα των Συνταξιούχων και να δοθούν άμεσες λύσεις σε όλα τα προβλήματα, κυρίως όμως σε εκείνα που υποσχέθηκαν να επιλύσουν.

Με τη τελευταία, αντίθετη με το ΣτΕ, απόφαση του Αρείου Πάγου και τη παραπομπή του θέματος των αναδρομικών του 11μήνου από τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, δεν επιτυγχάνεται η διαφημιζόμενη από την κυβέρνηση επιτάχυνση απονομής της Δικαιοσύνης.

Αντίθετα δημιουργείται η εντύπωση ότι δεν υπάρχει κράτος δικαίου, με τέτοια πρωτοφανή καθυστέρηση στην απονομή της.

Επειδή οι Συνταξιούχοι έχουν σηκώσει όλο το βάρος των μνημονίων και έχουν υποστεί τη μεγαλύτερη ζημία, να σταματήσουνοι κυβερνητικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες να αδιαφορούν και να κοροϊδεύουν τους συνταξιούχους.

Οφείλει με πολιτική απόφαση και νομοθετική ρύθμιση το αρμόδιο υπουργείο να προχωρήσει στις παρακάτω ενέργειες :

1)Να δοθούν σε όλους τα αναδρομικά του 11μήνου από τις μνημονιακές περικοπές των επικουρικών συντάξεων, χωρίς να υπάρξει περισσότερη ταλαιπωρία.

2)Να επαναχορηγηθούν άμεσα οι επικουρικές συντάξεις που παράνομα διακόπηκαν από το 2014 και να χορηγηθούν τα αναδρομικά τους, χωρίς καμμιά άλλη απαίτηση από τους συνταξιούχους για αγωγές.

Άλλωστε το ΣτΕ παραδέχτηκε ότι παράνομα διακόπηκαν.

3)Να εφαρμοστεί σωστά ο πρόσθετος συντελεστής αναπλήρωσης, με τον υπολογισμό των προσαυξημένων εισφορών για το χρονικό διάστημα από τη πρόσληψη μέχρι 31-12-1992, σύμφωνα με τα άρθρα 28 και 30 του Ν. 4387/2016.

4) Να επιστραφεί το επιπλέον ποσό αλληλεγγύης που καταβλήθηκε, αφού ο υπολογισμός έγινε επί του αρχικού θεωρητικού ποσού των συντάξεων και όχι επί του πραγματικού εισπρακτέου μετά την αφαίρεση των μνημονιακών περικοπών, ενέργεια που είναι και αντισυνταγματική.

5) Να διορθωθούν τα λάθη που προέκυψαν κατά τον επανϋπολογισμό των συντάξεων καθώς και η παράλειψη συνταξιούχων από τον επανϋπολογισμό.

6) Να γίνουν οι νόμιμες ενέργειες που απαιτούνται σε συνέχεια της Νο 84/1-12-2023 αναφορά μας που αφορά την προστασία των περιουσιών των Ταμείων μας, μετά και την πρόσφατη σχετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του κράτους 138/2023, και την αποδοχή της από το Υπουργείο Οικονομικών.

ΑΘΗΝΑ 29-01-2024

ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΣΥΝΤ/ΧΩΝ Α.Τ.Ε

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ – Γ. ΜΑΛΛΑΜΗΣ

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ – Π. ΠΑΡΙΣΗΣ

ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΣΥΝΤ/ΧΩΝ ΑΤΕ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ – Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ – Ν. ΔΗΜΟΥ