ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 11.04.2024

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Τα ζητήματα του Ταμείου Πρόνοιας ταλαιπώρησαν και εξακολουθούν να ταλαιπωρούν τους ασφαλισμένους του επί 12 συναπτά έτη, τούτο δε οφείλεται κυρίως στο ότι η πρώην Διοίκηση του Ταμείου ουσιαστικά μεταβλήθηκε σε μονοπρόσωπη αρχή ενός ατόμου.

Όλοι γνωρίζουμε ότι δημιουργήθηκε ένας μικρός ιδιωτικός «στρατός» με το βλέμμα (και το όνειρο) στη διανομή των ιματίων του Ταμείου στα όποια….. εναπομείναντα «μέλη».

Η καθημερινή πρακτική του Ταμείου αποδεικνύει ότι ικανοποιούνταν δικαιώματα μόνο αρεστών και ημετέρων.

Στο δε ζήτημα της προστασίας της περιουσίας του Ταμείου, η πρώην Διοίκησή του πέρασε κάτω από τον πήχη και πολύ φοβούμαστε ότι τα χρήματα τα οποία το Ταμείο διέθεσε για την αγορά του ακινήτου (ποσό 60 εκατομμυρίων πλέον τόκων από το 2004) είναι σφόδρα πιθανό ότι έχουν απωλεσθεί.

Στο ζήτημα αυτό δεν υπήρξε καμία απολύτως ενημέρωση από την πρώην Διοίκηση του Ταμείου, ενώ στις Γ.Σ. των μελών του Ταμείου δεν επιτράπηκε ποτέ να γίνει συζήτηση για το θέμα αυτό.

Και ως «κερασάκι στην τούρτα» όλων αυτών, μεθοδεύτηκε η παράνομη θέση του Ταμείου σε καθεστώς εκκαθάρισης υπό την επίκληση ότι το Ταμείο, ως ασφαλιστικός οργανισμός, δεν υπόκειται στον έλεγχο του Κράτους.

Αυτή η πρωτοφανής θεωρία και η εξακολουθητική άρνηση της Διοίκησης να παράσχει στοιχεία στις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές προκάλεσε την παρέμβαση των ελεγκτικών αρχών (Εθνική Αναλογιστική Αρχή, Υπουργείο Εργασίας), με την αντικατάσταση των μελών του Δ.Σ. και τον ορισμό διαχειριστή στο Ταμείο, ο οποίος εγκαταστάθηκε στα γραφεία του Ταμείου και ανέλαβε τη διαχείριση.

Η αντικατασταθείσα διοίκηση του Ταμείου σε μια απέλπιδα προσπάθεια να παραμείνει στη διοίκηση προσέφυγε στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, με αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά του Δημοσίου και του διαχειριστή και ζήτησε να μην προβούν το Δημόσιο και ο Διαχειριστής σε οποιαδήποτε ενέργεια σε σχέση με την ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ του Ταμείου.

Επί της αιτήσεως αυτής, εκδόθηκε προσωρινή διαταγή που δέχθηκε το ως άνω αίτημα.

Το περίεργο στην υπόθεση είναι ότι η αίτηση της πρώην Διοίκησης του Ταμείου και η προσωρινή διαταγή βρίσκονται σε πλήρη αναντιστοιχία με την υπουργική απόφαση με την οποία διορίσθηκε ο διαχειριστής. Η απόφαση αυτή ΔΕΝ ΕΘΕΣΕ το Ταμείο σε καθεστώς εκκαθάρισης, ούτε διόρισε εκκαθαριστή, αλλά ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ ο οποίος δεν έχει καμία, απολύτως, αρμοδιότητα να ενεργεί πράξεις εκκαθάρισης.

Τώρα για ποιο λόγο πανηγυρίζουν κάποιοι για το περιεχόμενο της προσωρινής διαταγής αυτό είναι δικό τους ζήτημα.

Πάντως ο διαχειριστής έχει ήδη εγκατασταθεί στα γραφεία του Ταμείου και έχει αναλάβει τη διαχείριση και υποχρεούται να διεκπεραιώσει τα καθήκοντα που του ανατέθηκαν, δηλαδή να προβεί στον έλεγχο της προηγούμενης διοίκησης.

Ως συνάδελφοι, ευχόμαστε το αποτέλεσμα του ελέγχου που διενεργεί ο διαχειριστής να μη προκαλέσει εκ νέου την παρέμβαση του Εισαγγελέα.

Αθήνα 11/4/2024

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΥΝΤ/ΧΩΝ ΑΤΕ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ – Γ. ΜΑΛΑΜΗΣ

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ – Π. ΠΑΡΙΣΣΗΣ

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΥΝΤ/ΧΩΝ ΑΤΕ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ – Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ – Ν. ΔΗΜΟΥ