Ανακοίνωση Νο 34 27-11-2012

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ  ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΣΥΝ/ΧΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ 2 – 8ος όροφος –Τηλ.210/ 3212732 – 3250540 –FAX 210/3250667

Hλεκρονική διεύθυνση : pasysyate.gr e-mail info@pasysyate.gr

10561 ΑΘΗΝΑ

ΑΠ : 97                                                                                        Αθήνα, 27/11/2012

                                      ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 34

Συνάδελφοι,

Α)Το καλοκαίρι πέρασε. Άφησε όμως πίσω του σωρούς από συντρίμμια και κατεδαφίσεις! Κατεδαφίσεις σε κατοχυρωμένα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά μας δικαιώματα, που κατακτήθηκαν με σκληρούς και μακροχρόνιους αγώνες.

  Σαν να μην έφταναν τα PSI, που κατακρεούργησαν τα αποθεματικά των ασφαλιστικών μας Ταμείων και τα χαράτσια, ήλθε και η «δωρεά» της Αγροτικής Τράπεζας, στην Τράπεζα Πειραιώς. Με το «κλείσιμο» της Α.Τ.Ε η Κυβέρνηση έδωσε τη χαριστική βολή στη χειμαζόμενη σήμερα Αγροτική Οικονομία της χώρας μας. Η Τράπεζα «χαρίστηκε» «εν κρυπτώ και παραβίστω» χωρίς ποτέ να μάθουμε ποιοι ήταν οι διεκδικητές και ποια ήταν η προσφορά του καθένα, πράγμα πρωτόγνωρο σε ολόκληρο τον δημοκρατικό κόσμο.

    Το υγιές κομμάτι της «χαρίστηκε» στην Πειραιώς. Καταθέσεις, ακίνητα, συμμετοχές, φήμη και πελατεία πολλών δις ευρώ.

    Ξεροχώραφα, αποθήκες, ανενεργές μικροβιοτεχνίες και γκρεμισμένα εργοστάσια, τέθηκαν στη διάθεση του εκκαθαριστή για να καλύψουν «υποχρεώσεις» της παλαιάς Α.Τ.Ε , πράγμα που σημαίνει επιβάρυνση του κρατικού  προϋπολογισμού και κατ’επέκταση όλων μας.

   Θυμίζουμε πως η πρώτη «κρούση για ξεπούλημα της Α.Τ.Ε» έγινε το 2010, από την Τράπεζα Πειραιώς αντί του ποσού των 375 εκατ. € συμπεριλαμβανομένων και των υποχρεώσεων της Α.Τ.Ε.(ανακοίνωσή μας 20/7/2010). Ο Σύλλογός μας αντέδρασε ,τότε ,αμέσως με δύο αποφασιστικές παρεμβάσεις του. Δυστυχώς ΜΟΝΟΣ. Παρά τις εκκλήσεις μας δεν συμπορεύτηκε μαζί μας ΚΑΝΕΝΑΣ. Ούτε οι εκπρόσωποι των εν ενεργεία συναδέλφων μας, που τους «έκαιγε» άμεσα το θέμα, ούτε των Συνταξιούχων.

             Συγκεκριμένα:

1)      Με ανακοινώσεις, πληρωμένες δημοσιεύσεις σε επαρχιακές εφημερίδες, συνεντεύξεις σε ραδιόφωνα και τηλεοπτικά κανάλια ξεσηκώσαμε τον αγροτόκοσμο. Οι διαμαρτυρίες και ο θόρυβος που δημιουργήθηκε ανέκοψαν προσωρινά και για δύο χρόνια το ξεπούλημα της Α.Τ.Ε. Όμως τώρα αποδείχθηκε πως από τότε χαλκεύονταν με μυστικότητα η «δωρεάν» παραχώρησή της.

2)      Με μηνυτήρια αναφορά που καταθέσαμε (πάλι μόνοι) στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου την 25/7/11 καταγγείλαμε τον τρόπο που έκανε την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου η διοίκηση της Α.Τ.Ε , με αποτέλεσμα να γίνει «αφαίμαξη» στα αποθεματικά των Ασφαλιστικών μας Ταμείων. Μόνο ο ΕΛΕΜ έχασε περίπου 20 εκ. €. Ανώτατοι εισαγγελείς ασχολούνται με την υπόθεση αυτή.

Β) Στις 27/7/2012 στο ΦΕΚ (Ν.2208 τεύχος Β) δημοσιεύθηκε η απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος (146/27-7-2012) που ανακάλεσε την άδεια λειτουργίας της Αγροτικής Τράπεζας και την «χάρισε» στην Πειραιώς. Οι Σύλλογοί μας των Συνταξιούχων αντέδρασαν αμέσως και χωρίς χρονοτριβή.

      1) Στις 27/7/2012 έστειλαν τηλεγραφική διαμαρτυρία στους «Συγκυβερνώντες» κ.κ Σαμαρά – Βενιζέλο – Κουβέλη και τον Υπουργό Οικονομικών κ.Στουρνάρα για το ανοσιούργημα που διέπραξαν να κλείσουν την Αγροτική Τράπεζα. Τονίσαμε πως η πράξη τους είναι κολάσιμη και παραβιάζει το Σύνταγμα  (άρθρα 106 παράγραφος 2, 23 παρ. 2, 29 παρ.3 ) και σχετική οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης του 2001.

     2) Στις 8/8/2012 ανέθεσαν στα δικηγορικά γραφεία των κ.κ. Αλέξανδρου Στρίμπερη και Θεόδωρου Γιαννακόπουλου να ενεργήσουν, δια της Νομικής οδού, ώστε να εξασφαλιστούν τα δικαιώματά μας στα Ασφαλιστικά μας Ταμεία. Παράλληλα να ερευνήσουν για τυχόν ποινικές και αστικές ευθύνες εκείνων που αποφάσισαν και «χάρισαν» την Αγροτική Τράπεζα στην Τράπεζα Πειραιώς. Ήδη κατατέθηκε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου.

  Με την επέμβαση των δικηγόρων μας τα Ασφαλιστικά Ταμεία δεν ολιγώρησαν αλλά αναγγέλθηκαν στον εκκαθαριστή της Α.Τ.Ε για να τους καλύψει τις υποχρεώσεις που η Α.Τ.Ε είχε αναλάβει. Για το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ απαίτηση 280 εκατ. € (28 εκατ € για 10 χρόνια). Για το ΕΤΑΤ 50 εκατ. € (10 εκατ. € για 5 χρόνια). Για το Ταμείο Υγείας τις εισφορές  Εργοδότη-Εργαζομένου για τους συνταξιούχους κάτω των 65 ετών (άρθρο 127 του Οργανισμού της Α.Τ.Ε). Στην Αγροτική Ασφαλιστική για τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το Ομαδικό Ασφαλιστήριο Υγείας.

   3) Η  Τράπεζα και τα  ασφαλιστικά μας Ταμεία, πιστεύουμε, πως θα είχαν καλύτερη εξέλιξη και ειδικά το Ταμείο Υγείας, αν ο Σύλλογος των εν ενεργεία συναδέλφων μας, που ο εκπρόσωπός  τους θεσμικά μετείχε στο Διοικητικό Συμβούλιο της Α.Τ.Ε , «σήμαινε συναγερμό», την ώρα που με μυστικότητα στην Α.Τ.Ε παίρνονταν αποφάσεις για το μέλλον της. Δυστυχώς με τη σιωπή τους μας στέρησαν το δικαίωμα να αγωνιστούμε όλοι μαζί για να διασώσουμε τουλάχιστον το Ταμείο Υγείας.

   Το επιχείρημα ,που για επικοινωνιακούς λόγους ψελίζουν, πως τάχα δεν γνώριζαν τίποτε και πως αιφνιδιάστηκαν την 27/7/2012 διαψεύδεται κατηγορηματικά από την 146/27/7/2012 απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος που ανακάλεσε την άδεια λειτουργίας της Α.Τ.Ε (ΦΕΚ 2208 Τευχ. Β 27/7/2012). Γράφει λοιπόν η απόφαση: «Αφού έλαβε υπόψη…………….. :δ! το Ν 4332/29 περί σύστασης της Αγροτικής Τράπεζας  ε! την 37/8/19-4-2012 απόφασή της (διάβαζε ΑΤΕ) ια! « Ειδικότερα, η Τράπεζα της Ελλάδος επανειλημμένα εξέθεσε προς το πιστωτικό ίδρυμα (διάβαζε ΑΤΕ) τελευταία με την από 3/5/12 επιστολή της προς αυτό……κ.λ.π.». Μόνο από την απόφαση της ΑΤΕ 37/8/19.4.2012 και την από 3/5/12 επιστολή της Τράπεζας Ελλάδος προς τη Διοίκηση της ΑΤΕ (Διοικητή, Υποδιοικητές και Διοικητικό Συμβούλιο) προκύπτει ότι όλα ήταν γνωστά και δρομολογημένα για το μέλλον της Τράπεζας από τον Μάϊο και προηγούμενα.

  Γ) 1) ΕΛΕΜ (Ειδικός Λογ/σμός Βοηθημάτων Μελών)

Με την ένταξή μας στο ΕΤΑΤ, δεν μεταφέρθηκαν τα αποθεματικά του ΕΛΕΜ, γιατί έπρεπε να γίνει διάλυση του Λογ/σμού.

 Υπόψη ότι στο λογ/σμό αυτό υπάγονται όλοι οι εν ενεργεία και Συν/χοι που διορίστηκαν στην Τράπεζα μέχρι την 31.12.2004, και τα αποθεματικά του ανήκουν αποκλειστικά σε αυτούς.

 Οι διορισμένοι στην ΑΤΕ από 1.1.2005 υπάγονται στο επικουρικό του ΙΚΑ- ΕΤΕΑΜ.

 Σημειώνουμε ακόμη πως σύμφωνα με  το άρθρο 69 του Οργανισμού, η Τράπεζα κατέβαλλε την επικούρηση για το πέραν της ασφάλισης διάστημα , σε όλους όσους εξαντλούσαν το χρόνο ασφάλισής τους στο Ταμείο.

     2) ΕΤΑΤ (Επικούρηση)

  Η σημερινή οικονομική κατάσταση του Ταμείου είναι οικτρή. Αφ’ενός λόγω του κουρέματος των αποθεματικών από το PSI και αφετέρου γιατί οι εισφορές των εν ενεργεία (που διορίστηκαν μέχρι 31/12/2004) μετά την ένταξή τους στην Πειραιώς, κατατίθεται στο ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ, με συνέπεια τα αποθεματικά του ΕΤΑΤ, να εξανεμισθούν. Επιπροσθέτως και οι υποχρεώσεις της ΑΤΕ (50 εκατ. € – δόσεις 5Χ10 εκ.) βρίσκονται στον «αέρα», με αβέβαιο το μέλλον, παρά το εξώδικο που έγινε εκ μέρους του ΕΤΑΤ.

  Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που έχουμε, χρήματα υπάρχουν μόνο για τον Δεκέμβριο και το Δώρο Χριστουγέννων. Ως μοναδική λύση διαφαίνεται η ένταξη του ΕΤΑΤ, στο ΕΤΕΑΜ του ΙΚΑ και από εκεί στο ΕΤΕΑ (το νέο Επικουρικό για όλους), με παροχές κατά την κρίση του κράτους.

  Όπως αντιλαμβάνεσθε το πρόβλημα είναι τεράστιο και επί του παρόντος η λύση του πολύ δύσκολη.

Δ)   ΤΑΜΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ .

    1)Στις 17/3/2012, με έκτακτη Γ. Συνέλευση η πλειοψηφία του  Δ.Σ του Ταμείου Υγείας, ζήτησε τροποποίηση των καταστατικών (Ταμείου Υγείας και ΕΛΕΜ ) ώστε  να μεταφερθούν όλα τα αποθεματικά του ΕΛΕΜ στο Ταμείο Υγείας.

Οι Σύλλογοι των Συνταξιούχων αντέδρασαν και κατέθεσαν αγωγή για την ακύρωση της σχετικής απόφασης  που εκδικάστηκε στις 20/9. Αναμένεται απόφαση.  

    2)Για την αποκατάσταση της αλήθειας, όσον αφορά την απόφαση του Δ.Σ. του Ταμείου Υγείας, για προσωρινή αναστολή πληρωμών (φαρμάκων και ιατρικών αμοιβών), πρέπει να γνωρίζετε:

  α) Μετά την «πώληση – δωρεά» της Α.Τ.Ε στην ΠΕΙΡΑΙΩΣ, οι εισφορές του εν ενεργεία προσωπικού δεν κατατίθενται στο Ταμείο Υγείας. Έτσι το μόνο έσοδο του Ταμείου είναι οι εισφορές των Συν/χων ,των ασφαλισμένων από τις θυγατρικές της ΑΤΕ και του προσωπικού του Ταμείου Υγείας. Είναι φυσικό, με τις εισφορές των Συν/χων  κ.λ.π και μόνο, να μην μπορεί το Ταμείο Υγείας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.

 β) Το Ταμείο έχει οφειλές προς Νοσοκομεία – Κλινικές, την Τράπεζα και την SwissRe που ανέρχονται σε 10 και πλέον εκατ. € !

 γ)Ζήτησε, λοιπόν, δάνειο από τον ΕΛΕΜ. Φυσικά εκ μέρους των Συλλόγων Συν/χων (στους οποίους ανήκουν μέρος από τα αποθεματικά) ζητήθηκαν διασφαλίσεις.

Μετά από πολλές διαπραγματεύσεις έγινε δεκτή  πρόταση του Συλλόγου μας να εκχωρηθεί από το Ταμείο Υγείας στον ΕΛΕΜ  (για διασφάλιση του δανείου) το κτήμα της Χαλκιδικής. Καθώς και κάποιοι ακόμη όροι όπως: να εξοφληθούν κατά προτεραιότητα οι δαπάνες των ασφαλισμένων και των Νοσοκομείων και όχι να χορηγούνται προκαταβολές αποζημιώσεων σε υπαλλήλους του Ταμείου που θα συνταξιοδοτηθούν μετά από 5 ή 10 χρόνια.

  δ)Με δεκάδες ανακοινώσεις ο Σύλλογός μας, έχει θέσει το θέμα της βιωσιμότητας του Ταμείου. Όμως οι σημερινοί κατήγοροί μας (βλέπε συγκεκριμένη Συνδικαλιστική Παράταξη), έθεταν ως όρο την αύξηση των εισφορών πρώτα από την Τράπεζα και μετά εμείς, με αποτέλεσμα να μην έχουν συγκεντρωθεί έγκαιρα κεφάλαια για την ομαλή λειτουργία του.

 Συνάδελφοι,

  Εμείς έγκαιρα επισημάναμε τα προβλήματα του Ταμείου Υγείας και προτείναμε λύσεις π.χ. αύξηση εισφορών, εξορθολογισμό δαπανών ,αναδιοργάνωση των υπηρεσιών μηχανοργάνωσης κ.λ.π ώστε να είναι δυνατός ο έλεγχος των δαπανών, όμως εισπράξαμε χαρακτηρισμούς όπως «βάρβαροι», «ανθρωποφάγοι» κ.τ.λ.

    Αποτέλεσμα της αλόγιστης σπατάλης στη διαχείριση των αποθεματικών του Ταμείου Υγείας , αλλά και των χωρίς αποτέλεσμα ενεργειών της ΟΤΟΕ (που ονειρευόταν ενιαίο Ταμείο Υγείας όλων των Τραπ/λων) -όπως φαίνεται- θα είναι  η οδήγηση και η ένταξή του στον ΕΟΠΥΥ. Θλιβερή η εικόνα πριν από τις 27/7/2012 εκείνοι που είχαν τη δύναμη να επιβάλουν όρους στην Τράπεζα Πειραιώς για την διατήρηση του Ταμείου Υγείας κατάντησαν επαίτες της, αναζητώντας το δίκιο τους από τα δικαστήρια!

   Τώρα ήρθε η ώρα ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του.

 

Ε) ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ Νο 3

   Όπως όλοι σας γνωρίζετε (από Μ.Μ.Ε ,τηλεοράσεις κ.λ.π.) οι περικοπές (γενικά) σε συντάξεις – επικουρήσεις, αλλά και οι επιπτώσεις από τη φορολογία ισοπεδώνουν τα πάντα. Ειδικότερα :

1)      Συντάξεις : Οι μειώσεις στις συντάξεις από 01/01/2013 είναι οι ακόλουθες:

          Στο άθροισμα σύνταξης και επικούρησης όπως διαμορφώνονται μετά την αφαίρεση των περικοπών από τα προηγούμενα μνημόνια.

 α) Από 1.000 – 1.500 € περικοπή 5%, με κατώτερο ποσό των 1000,01 €.

 β) Από 1.501 – 2.000 € περικοπή 10%, με κατώτερο ποσό των 1.425,01 €.

 γ) Από 2.001 – 3.000 € περικοπή 15%, με κατώτερο ποσό των 1.800,01 €.

 δ) Από 3.001 και άνω περικοπή 20%, με κατώτερο ποσό των 2.550,01 €.

      2) Κατάργηση δώρων  (Χριστ. – Πάσχα –αδείας) από 01/01/2013

3) Όσον αφορά τα νέα φορολογικά μέτρα και τις επιπτώσεις τους, ακόμη δεν έχουν οριστικοποιηθεί.

ΣΤ) ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

       Συνάδελφοι,

     Είναι γεγονός ότι τον τελευταίο καιρό σας έλειψε η άμεση επικοινωνία μας. Ο λόγος όπως αντιλαμβάνεσθε δεν οφείλεται σε «αδράνεια» ή «αδιαφορία» μας, αλλά στη ρευστότητα της πολιτικής κατάστασης.

    Σε μια περίοδο που τα «μέτρα» -σαν καταιγίδα-, σαρώνουν κατακτήσεις δεκαετιών και ισοπεδώνουν συντάξεις και δώρα, αλλά και την ιατροφαρμακευτική μας περίθαλψη, σε μια περίοδο που τα πάντα εξαρτώνται από τις «ορέξεις» της τρόϊκας, αλλά και την «υποχωρητικότητα» της δικής μας «τριανδρίας» ήταν αδύνατο να σας «μεταφέρουμε» κάτι το έγκυρο, αφού ήταν βέβαιο ότι «αύριο» θα ήταν κάτι διαφορετικό!

   Αυτό το «κενό» έρχεται να καλύψει η αναβαθμισμένη ιστοσελίδα μας, μέσω της οποίας θα μπορούμε να σας μεταδώσουμε άμεσα κάθε εξέλιξη.

  Πολλοί από εσάς θα «απαντήσουν» ότι κάτι τέτοιο δεν λύνει το πρόβλημα, αφού στερείσθε υποδομής (LapTop) και Internet. Όμως, αρκετοί, στον περίγυρό σας διαθέτουν, οι ίδιοι ή μέλη της οικογένειάς τους σύγχρονη τεχνολογία ώστε στις συχνές επαφές σας – καφενεία κ.λ.π.- να σας ενημερώνουν.

  Είναι φυσικό ότι δεν θα λείψει και η τακτική με ανακοινώσεις μας επικοινωνία, για λεπτομερή και πληρέστερη ενημέρωση!

  Κλείνοντας, θέλουμε να σας διαβεβαιώσουμε, ότι ο Σύλλογός μας, όπως μέχρι σήμερα, θα εξακολουθήσει να αγωνίζεται, με κάθε μέσο, για να «περισώσει» ότι είναι δυνατό, απ’όσα με αγώνες δεκαετιών κατακτήσαμε!

 

                         ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΝ/ΝΙΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΣΥΝ/ΧΩΝ ΑΤΕ

 

          Ο Πρόεδρος                                                Ο Γεν. Γραμματέας

 

 

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΣ                              ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΦΛΩΡΟΣ