Ανακοίνωση Νο 37 23.10.2013

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ  ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΣΥΝ/ΧΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

ΕΛΛΑΔΟΣ

ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ 2 – 8ος όροφος –Τηλ.210/ 3212732 – 3250540 –FAX 210/3250667

Hλεκρονική διεύθυνση : pasysyate.gr e-mail info@pasysyate.gr

10561 ΑΘΗΝΑ

ΑΠ : 206                                                                          

                                                                                              Αθήνα, 23/10/2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 37

Συνάδελφοι,

Το καλοκαίρι πέρασε. Ο Σύλλογος μας παρέμεινε ανοικτός  και το Δ.Σ  στις επάλξεις, για άμεση αντιμετώπιση προβλημάτων!

Παραμένει πάγια αρχή του Συλλόγου μας να προλαβαίνει τα γεγονότα. Να αντιδρά  στη γέννησή τους και να μην τρέχει μετά να θεραπεύσει τις επιπτώσεις τους.

Στο διάστημα μετά τις εκλογές και μέχρι σήμερα πραγματοποιήθηκαν δύο Διοικητικά  (11/7/2013,04/09/2013)και ένα Γενικό Συμβούλιο (9/10/2013), που ασχολήθηκαν  με τα θέματά μας που είναι :

ΤAMEIO ΥΓΕΙΑΣ  : Κατάντησε ένα Νομικό πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου Σωματειακής μορφής. Χωρίς μέλη (τακτικά από 1/8/2012, έκτακτα από 1/6/2013), και χωρίς εισφορές. Με συνέπεια να είναι αδύνατη η σύγκληση Γενικής Συνέλευσης για να πάρει οποιαδήποτε απόφαση .

Το παράνομο «Διοικητικό Συμβούλιο»  (άρθρο 4 και 30 του Καταστατικού- υπάλληλοι της Τράπεζας Πειραιώς) παραμένει γαντζωμένο στη θέση του και ασκεί «Διοίκηση», επηρεάζοντας την οικονομική κατάσταση του Ταμείου.

Συγκαλεί  «Γενικές Συνελεύσεις» ανύπαρκτων μελών , που καταλήγουν σε «φιάσκο λαϊκών συνάξεων…»!

Το προσωπικό του Ταμείου Υγείας δεν απολύθηκε. Εξακολουθεί να παρευρίσκεται  στο Ταμείο,  χωρίς να παράγει έργο. Παραμένει απλήρωτο επειδή ο κλάδος Υγείας του Ταμείου δεν διαθέτει αποθεματικά  .

Λεπτομέρειες για όλα αυτά τα ζητήματα θα διαβάσετε στο ειδικό σημείωμα αναδρομής στα γεγονότα,  που εσωκλείουμε και που δεν χωράει καμία αμφισβήτηση στα γραφόμενα μας .

Πέραν αυτών,  δύο μέλη του Δ.Σ – εκπρόσωποι των Συνταξιούχων (οι μόνοι νόμιμοι ) μόλις έληξε η θητεία τους, υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους. Σημειώνουμε πως οι κατά καιρούς εισηγήσεις τους, για τη βιωσιμότητα του Ταμείου (αύξηση εισφορών , εξορθολογισμός δαπανών, μηχανοργάνωση, κ.λ.π ) ουδέποτε εισακούστηκαν από την  πλειοψηφία των «παρατάξεων» που για είκοσι χρόνια «διαφέντευαν »  το Ταμείο.

ΕΛΕΜ

Το απλήρωτο προσωπικό του ΤΥΠΑΤΕ , αιφνιδιαστικά κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα για να πληρωθεί από τα αποθεματικά του ΕΛΕΜ. Το δικαστήριο έκρινε πως πρέπει να τους καταβληθούν  τα δεδουλευμένα (223.000 €). Την απόφαση του Δικαστηρίου δεν την  σχολιάζουμε. Υπενθυμίζουμε όμως πως  τα αποθεματικά του ΕΛΕΜ αποτελούν ξεχωριστό λογαριασμό. Δεν αναμειγνύονται με τα αποθεματικά του κλάδου Υγείας του ΤΥΠΑΤΕ , και δεν επιτρέπεται η ανάλωσή τους για κανένα άλλο σκοπό, παρά για χορήγηση επικούρησης.   Έτσι ορίζουν τα καταστατικά του ΤΥΠΑΤΕ και του  ΕΛΕΜ και η  απόφαση της ολομέλειας  του Συμβουλίου Επικρατείας  Νο  2199/2010 και η 25/2008 απόφαση της ολομέλειας του Αρείου Πάγου.

Για τα ασφαλιστικά μέτρα  οι Σύλλογοί μας είχαν κάνει παρέμβαση στο δικαστήριο.

Στη συνέχεια  ανέθεσαν και  σε δικηγορικό γραφείο να κάνει τριτανακοπή κατά της απόφασης.

Η «διαχειριστική Επιτροπή» του ΕΛΕΜ είχε υποβάλλει την παραίτησή της πριν εκδοθεί η απόφαση του δικαστηρίου.

 

Οι Σύλλογοί μας μετά  και από αυτές τις εξελίξεις κατέθεσαν  αίτηση στο Δικαστήριο για να διορίσει Διοίκηση στο ΤΥΠΑΤΕ και διαχειριστική επιτροπή στον ΕΛΕΜ, με στόχο να διαφυλάξει τα αποθεματικά του και να ενεργήσει σύμφωνα με το καταστατικό και τους Νόμους. Η αίτηση θα συζητηθεί την 7/11/2013.

 

ΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΓΙΑ ΦΑΡΜΑΚΑ, ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ, ΝΟΣΗΛΕΙΑ ΚΛΠ

Τις δαπάνες που πληρώσαμε μέχρι 31/5/2013 μας τις οφείλει το ΤΥΠΑΤΕ.

Από πληροφορίες  που έχουμε (άτυπα) δεν διαθέτει αποθεματικά για να τις εξοφλήσει.

Από ό,τι λέγεται παρουσιάζει σοβαρό οικονομικό άνοιγμα. (άγνωστο το ύψος του.)

Έτσι οι δύο Σύλλογοί μας από κοινού, με το έγγραφό μας 111/160/14/6/2013 υποβάλαμε, αίτημα στον ΕΟΠΥΥ να αναλάβει να πληρώσει αυτές, τις εκκρεμείς δαπάνες μας. Τα επιχειρήματα που προβάλαμε έχουν ισχυρή βάση και ελπίζουμε να τύχουν της προσοχής του ΕΟΠΥΥ και των συναρμόδιων Υπουργείων Υγείας και Εργασίας.

Ενδεικτικά αναφέρουμε πως το ΤΑΥΤΕΚΩ – ΕΟΠΥΥ από 1/8/2012 μέχρι 31/12/2012 εισέπραξε από εισφορές των εν ενεργεία υπαλλήλων τέως ΑΤΕ και τώρα Πειραιώς 15,5 περίπου  εκατομμύρια €,  χωρίς να επιβαρυνθεί  με έξοδα υγείας γι’ αυτούς τους ασφαλισμένους . Οι εν ενεργεία , κατά το μεγαλύτερο μέρος τους , έπαιρναν περίθαλψη από το ΤΥΠΑΤΕ αυτό το διάστημα. Απεναντίας το ΤΥΠΑΤΕ για την συντήρησή του ,  εισέπραττε τις εισφορές των Συνταξιούχων και δεν κάλυπτε τις παραπάνω ανεξόφλητες δαπάνες τους .

ΒΙΒΛΙΑΡΙΑ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΙΚΑ

Μόλις διαπιστώθηκε πως τα καταστήματα του ΙΚΑ καθόρισαν ισοπεδωτικά για όλους τους Συνταξιούχους ΑΤΕ στα βιβλιάρια «θέση νοσηλείας Γ», χωρίς να εξετάσoυν σε ποιο κλιμάκιο είναι.   Ο  Σύλλογός μας απέστειλε αμέσως επιστολή  διαμαρτυρίας στη Διοίκηση του ΙΚΑ και στα συναρμόδια υπουργεία Υγείας και Εργασίας  καταγγέλλοντας αυτή τη ενέργεια.

Από τη διοίκηση του ΙΚΑ (αρμόδια κ. Μερκούρη) πήραμε τη διαβεβαίωση πως θα σταλεί σχετική συμπληρωματική εγκύκλιος στα κατά τόπους καταστήματα του ΙΚΑ  για τακτοποίηση της εκκρεμότητας. Για τη διόρθωση της εκκρεμότητας  θα πρέπει να επισκεφτείτε ξανά το κατάστημα του ΙΚΑ  με το βιβλιάριο και την πράξη απονομής της σύνταξής σας. Όσοι δεν έχετε την πράξη μπορείτε να την προμηθευτείτε  από το ΙΚΑ –ΕΤΑΜ  που υπολογίζει και τις συντάξεις μας .(τηλ 210.3804933 και 210.3621304).

Συνάδελφοι, για  να μπορέσετε να διεκδικείτε τα δικαιώματά σας δυναμικά, από τον ΕΟΠΥΥ –ΙΚΑ σας γνωρίζουμε πως ο Νόμος 4158 της ένταξης στον ΕΟΠΥΥ- ΙΚΑ ορίζει σαφώς : «Οι συνταξιούχοι του Ταμείου Συντάξεων και Πρόνοιας Προσωπικού ΑΤΕ που έχει ενταχθεί στο ΙΚΑ−ΕΤΑΜ με την παρ. 2 του άρθρου 38 του ν. 3522/2006 και τα μέλη οικογενειών αυτών, δικαιούνται από 1.6.2013 παροχές ασθένειας σε είδος από τον ΕΟΠΥΥ, εφαρμοζομένων αναλόγως των διατάξεων που αφορούν στους συνταξιούχους του ΙΚΑ−ΕΤΑΜ ως προς την ασφάλιση το ύψος των εισφορών και τη χορήγηση βιβλιαρίου υγείας

ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΜΑΣ

Όπως γνωρίζετε κάθε φορά που επιβάλλονταν κρατήσεις στις συντάξεις μας οι Σύλλογοί μας δεν αδρανούσαν.  Αμέσως κατέθεταν, για τα μέλη τους προσφυγές στο Συμβούλιο Επικρατείας . Μια από αυτές τις αγωγές μας,  για την κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων , Πάσχα  κ.λπ.  συζητήθηκε την   7/10/2013  ταυτόχρονα με αντίστοιχες αγωγές των σωματείων συνταξιούχων (ΔΕΗ, ΟΣΕ, ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ, κ.λπ.)

Αναμένουμε την απόφαση από το επταμελές Συμβούλιο της Επικρατείας.

ΑΓΩΓΕΣ ΓΙΑ ΑΤΑ ΚΑΙ ΛΟΙΠΑ

Από τις πέντε (είκοσι προσφεύγοντες σε κάθε μία  )  συζητήθηκαν Πρωτόδικα τέσσερις και αναμένουμε αποφάσεις.

Συνάδελφοι,

Οι καιροί είναι δύσκολοι και είναι άγνωστο τι από δω και πέρα περιμένει τις συντάξεις και την περίθαλψή μας . Όπως γνωρίζετε η προσφορά  των Διοικούντων  στους Συλλόγους είναι  συνεχής, άοκνη και  εθελοντική. Ενημερώστε και αυτούς που δεν είναι μέλη μας να πυκνώσουν τις τάξεις μας για να έχουν και αυτοί  στήριξη και πληροφόρηση.

Για την ενημέρωσή  σας κλείστε τα αφτιά σας στην ό,ποια  προπαγάνδα και παραπληροφόρηση. Συμβουλευτείτε την ιστοσελίδα του Συλλόγου μας pasysyate.gr  για σωστή και έγκυρη πληροφόρηση.

 

ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΝ/ΝΙΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΣΥΝ/ΧΩΝ ΑΤΕ

 

Ο Πρόεδρος                                                                       Ο Γεν. Γραμματέας

 

 

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΣ                                                      ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΦΛΩΡΟΣ