ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ – ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Παρά τις τεράστιες δυσκολίες και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουμε εξαιτίας της πανδημίας και με τον κορωνοϊό δίπλα μας, συνεχίζουμε την προσπάθεια μας για να αντιμετωπίσουμε και να επιλύσουμε τα προβλήματα που απασχολούν τους συναδέλφους.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, με την αναστολή εργασιών, με τα γραφεία των διαφόρων υπηρεσιών να είναι κλειστά, με τα δικαστήρια να μην λειτουργούν και με τις συνεχόμενες απαγορεύσεις στην κυκλοφορία και στην επικοινωνία, βρίσκονται σε εξέλιξη τα παρακάτω θέματα και εμείς τα έχουμε συμπεριλάβει στη συνδικαλιστική μας προσπάθεια και επιδιώκουμε να τα προωθήσουμε και όταν χρειάζεται να καταγγείλουμε και να πιέσουμε να δοθεί λύση:

1)Εδώ και δύο χρόνια αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν και δημιουργούνται από την ακατανόητη λειτουργία της Διοίκησης του Ταμείου Πρόνοιας. Συστηματικά επιδεικνύει εμπάθεια και παραβιάζει κατάφωρα κάθε έννοια δικαίου, αρνούμενη πεισματικά να συμμορφωθεί με τη νομιμότητα.
Αρνείται να εφαρμόσει το καταστατικό, ταλαιπωρεί και εμπαίζει τους δικαιούχους της περιουσίας του Ταμείου με το χειρότερο τρόπο, ενώ έχει υποχρέωση να τους εξυπηρετεί όλους. Βέβαια εκμεταλλεύεται την πανδημία και τη μη λειτουργία των δικαστηρίων, που θα είχαν δώσει λύση και θα είχε σταματήσει η αλαζονική και άδικη συμπεριφορά της.

2)Από το 2014 τελείως παράνομα, με έωλα επιχειρήματα και με απαράδεκτες αποφάσεις του τότε ΕΤΕΑ και νυν e-ΕΦΚΑ, διεκόπησαν οι επικουρικές συντάξεις σε 3000 περίπου συναδέλφους μας. Μετά από πολλές παρεμβάσεις μας, τελικά με σχετική νομοθετική ρύθμιση το 2018 δόθηκε λύση και έκτοτε καμμιά επικουρική σύνταξη δεν διακόπτεται και για όλους χορηγείται εφ όρου ζωής. Δεν είχε όμως η νομοθετική ρύθμιση αναδρομική ισχύ, με αποτέλεσμα για τους συναδέλφους που διεκόπη μέχρι τότε η σύνταξη τους, να μην έχει επαναχορηγηθεί ακόμα. Διεκδικούμε για λόγους ισονομίας και ίσης μεταχείρισης δικαστικά την επαναχορήγηση, αλλά συγχρόνως πιέζουμε εδώ και δύο χρόνια να πείσουμε το Υπουργείο να αντιμετωπίσει με δίκαιο τρόπο και ισότιμους όρους όλους τους συνταξιούχους και να δοθεί πολιτική λύση.

3)Αναμένεται η καταβολή των διαφορών, λόγω των αυξημένων συντελεστών που προκύπτουν από τον επανυπολογισμό των συντάξεων (ν. 4670/20 Βρούτση) για όσους έχουν πάνω από 30 συντάξιμα χρόνια.Αν και είχε ανακοινωθεί ότι θα γίνει στις αρχές του 2021, δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα και πιέζουμε για την ολοκλήρωση και την καταβολή τους στους δικαιούχους.

4)Αναμένουμε τη απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, μετά από τη συζήτηση στις 15-1-2021, σχετικά με τα αναδρομικά 11 μηνών και για τις επικουρικές συντάξεις, καθώς και τα αναδρομικά δώρων Χριστουγέννων-Πάσχα και λοιπών επιδομάτων.Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και θα σας ενημερώσουμε όταν έχουμε νέα.

5)Οι αγωγές που καταθέσαμε για τις μνημονιακές περικοπές θα εκδικαστούν στις ημερομηνίες τους, δεδομένου ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο έκρινε ότι οι συνταξιούχοι δικαιούνται περικοπές πενταετίας και όχι έντεκα μηνών, όπως έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας.

6)Αναμένεται η εκδίκαση των αγωγών μας, για τη διαφορά της αλληλεγγύης από τον λάθος υπολογισμό της στις κύριες συντάξεις.Παρά τις προσπάθειες μας δεν πετύχαμε να δοθεί πολιτική λύση.

7)Με ανακοίνωση μας ενημερώσαμε τους νέους συνταξιούχους ότι θα πρέπει μόλις παίρνουν τις αποφάσεις συνταξιοδότησης τους, να τις στέλνουν ταχυδρομικά με σχετική αίτηση στο e- ΕΦΚΑ (πρώην ΕΤΕΑΕΠ ), προκειμένου να τους χορηγηθεί μαζί με την κύρια και η επικουρική σύνταξη.

8)Για το θέμα του ΕΛΕΜ ήδη έχουμε προσφύγει στο πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών. Ζητούμε την αποκατάσταση των αδικιών που έγιναν σε βάρος της περιουσίας και προσπαθούμε να βάλουμε τέλος στην κατασπατάληση της για αλλότριους σκοπούς. Θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια προκειμένου να προστατεύσουμε ότι απέμεινε και με δίκαιο τρόπο να γίνει άμεσα διανομή στους δικαιούχους.

9)Το πιο σοβαρό θέμα που απασχόλησε έντονα από το 2018 και συνεχίζει να μας απασχολεί ιδιαίτερα τους συνταξιούχους της Αγροτικής Τράπεζας είναι το θέμα της σωστής, δίκαιης και χωρίς διακρίσεις υλοποίησης του ΕΠΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ των συντάξεων μας βάσει του ν. Κατρούγκαλου (4387/2016 ) ο οποίος αντί να καταργηθεί σύμφωνα με τις διακηρύξεις του κ. Βρούτση, νομιμοποιήθηκε από αυτόν με το δικό του ασφαλιστικό νόμο (4670/20).

Είναι μεγάλο το πρόβλημα από τη διαφοροποίηση που κάνει ο Νόμος 4387/16, μεταξύ των συνταξιούχων που συνταξιοδοτήθηκαν προ και μετά την 12/5/2016.
Οι διαφορές που προκύπτουν από τη διαφοροποίηση αυτή είναι μεγάλες και θα πρέπει να λυθεί και να γίνει ο επανυπολογισμός με ενιαίο τρόπο για όλους.
Πριν τη κατάθεση του νόμου Κατρούγκαλου δεν έγινε καμμιά σοβαρή δημόσια διαβούλευση, άλλωστε για το λόγο αυτό έγιναν τότε έντονες διαμαρτυρίες με πορείες, απεργίες και πολλές καταγγελίες.
Το ίδιο ισχύει και για τις επικουρικές συντάξεις των συνταξιοδοτηθέντων πριν την 12-5-2016.
Επανυπολογίστηκαν χωρίς την ακριβή εφαρμογή του Νόμου 4387/2016, με αποτέλεσμα να είναι πολύ μικρότερες σε σύγκριση με τις συντάξεις που εκδίδονται μετά την εφαρμογή του Νόμου και όσα προβλέπονται σε αυτόν.
Αν και διαμαρτυρηθήκαμε έντονα με εξώδικο προς τον Διοικητή του τότε ΕΤΕΑΕΠ ( νυν e-ΕΦΚΑ), μέχρι σήμερα δεν πήραμε καμμιά απάντηση.
Με ανακοίνωση μας την 13-2-2021, παρουσιάσαμε αναλυτικά το θέμα του επανυπολογισμού και όσα προβλέπονται στον παραπάνω νόμο.
Σήμερα θα αναφερθούμε περιληπτικά σε όλες μας τις ενέργειες και τις προσπάθειες σχετικά με τον επανυπολογισμό των συντάξεων.
Όπως γνωρίζετε από τον Δεκέμβριο του έτους 2018 δεν είχαμε τη δυνατότητα πρόσβασης στα ενημερωτικά σημειώματα της κύριας σύνταξης μας.
Ο ΕΦΚΑ ενώ είχε προχωρήσει στον επανυπολογισμό των συντάξεων εφαρμόζοντας το νόμο 4387/2016 δεν μας είχε κοινοποιήσει καμμία Διοικητική πράξη αναπροσαρμογής, ούτε μας είχε γνωστοποιήσει τα κριτήρια και τα δεδομένα που είχαν ληφθεί υπόψη για τον επανυπολογισμό, αν και η υποχρέωση αυτή αποτελεί θεμελιώδη υποχρέωση του Υπουργείου και του ΕΦΚΑ, ώστε να μπορούμε να ασκήσουμε τα νόμιμα δικαιώματα μας.
Για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων μας κοινοποιήσαμε τον Μάρτιο και Ιούλιο 2019 εξώδικες διαμαρτυρίες προς τον αρμόδιο Υπουργό και προς τον Διοικητή του ΕΦΚΑ, καταγγέλλοντας την αδικαιολόγητη καθυστέρηση έκδοσης διοικητικών πράξεων και εκκαθαριστικών σημειωμάτων.
Τελικά μετά από πολύ μεγάλο διάστημα την 1-10-2019 άρχισαν να αναρτώνται εκκαθαριστικά, στα οποία είδαμε τα νέα ποσά που προέκυπταν μετά τον επανυπολογισμό και παρατηρήσαμε ότι δεν εφαρμόστηκε σωστά ο νόμος Κατρούγκαλου.
Αναρτήσαμε στην ιστοσελίδα μας σχέδιο ένστασης για να κατατεθεί από όλους τους συναδέλφους στην ηλεκτρονική σελίδα του ΕΦΚΑ, ώστε να διαμαρτυρηθούν και να ζητήσουν να γίνουν γνωστά τα στοιχεία επανυπολογισμού που ελήφθησαν υπόψη, προκειμένου ο κάθε συνταξιούχος να γνωρίζει με ποιον ακριβώς τρόπο έγινε ο επανυπολογισμός της σύνταξής του, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 14 και 33 του ν. 4387/2016, ώστε να μπορεί να προβεί σε έλεγχο για επαλήθευση, αλλά και να εκφέρει τις τυχόν αντιρρήσεις του.
Ζητήσαμε βέβαια από το Υπουργείο συνάντηση και την 19-11-2019 μας δέχτηκε η Γενική Γραμματέας κοινωνικών ασφαλίσεων κ. Καρασιώτου.
Επισημάναμε τον λάθος τρόπο υπολογισμού των συντάξεων όσων συνταξιοδοτήθηκαν πριν την 12-5-2016, καταθέσαμε σχετικό υπόμνημα και ζητήσαμε να γίνει σωστά ο επανυπολογισμός σύμφωνα με το νόμο.
Τονίσαμε ότι στα εκκαθαριστικά μας ως προς το τμήμα της ανταποδοτικής σύνταξης υπάρχει ασάφεια σχετικά με τον τρόπο υπολογισμού της, αλλά και δεν διευκρινίζεται ο συντάξιμος μισθός.
Η κ. Καρασιώτου δεσμεύτηκε να μελετήσει το θέμα αυτό και να το θέσει υπόψη του Υπουργού. Δεν πήραμε όμως, παρά τη δέσμευση, καμμιά απάντηση.
Μέσα στο 2020 ακολούθησαν δύο ακόμα επιστολές προς το Υπουργείο και δύο συναντήσεις, μία με τη Γενική Γραμματέα κ. Καρασιώτου τον Ιούλιο και μία με τον Διοικητή του ΕΦΚΑ στις 15-9-2020. Διαμαρτυρηθήκαμε έντονα για τις τεράστιες αδικίες που έχουν προκύψει για χιλιάδες συνταξιούχους από την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου και ζητήσαμε να εφαρμοστεί ο νόμος όπως τροποποιήθηκε από τον 4670/20 (νόμος Βρούτση) και για τους αποχωρήσαντες πριν τις 13/5/16, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που εφαρμόζεται για τους συναδέλφους που συνταξιοδοτήθηκαν μετά την 13/5/16. Μάλιστα επειδή είχαμε την πληροφορία ότι σύντομα θα κατέθετε το Υπουργείο νομοσχέδιο για ρυθμίσεις συντάξεων, ζητήσαμε να μπει στο νομοσχέδιο αυτό και το θέμα του επανυπολογισμού.
Από τις συζητήσεις που έγιναν και την πλήρη ανάλυση που κάναμε, καταλάβαμε ότι το θέμα του επανυπολογισμού θα είναι για μας ένα πολύ δύσκολο θέμα λόγω μεγάλου κόστους.
Βέβαια τους τονίσαμε ότι δεν γίνεται να αδικούνται συνέχεια οι συνταξιούχοι και να πληρώνουν το μάρμαρο σε κάθε δύσκολη συγκυρία. Με τις μνημονιακές περικοπές χάσαμε το 50-60% της σύνταξης μας.
Έκτοτε παρότι κατατέθηκαν αρκετά νομοσχέδια σε κανένα δεν συμπεριλήφθηκε η εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου και στους παλιούς συνταξιούχους.

Ήδη και το 2021 στείλαμε στον Υπουργό κ. Χατζηδάκη νέα επιστολή με την οποία ζητάμε συνάντηση με τον ίδιο, ώστε να αναπτύξουμε απευθείας σε αυτόν το σοβαρό θέμα του επανυπολογισμού που απασχολεί και αδικεί χιλιάδες συνταξιούχους.

Μέχρι τώρα μας απάντησε προφορικά και απέκλεισε προσωρινά κάθε συνάντηση στο γραφείο του λόγω κορονοϊού και καραντίνας, με την υπόσχεση να μας δεχτεί μόλις αυτό καταστεί εφικτό.

Αυτές είναι οι ενέργειες μας και για τις οποίες ενημερώναμε και ενημερώνουμε μέχρι σήμερα ανελλιπώς.

Υπηρετούμε τα συμφέροντα των συνταξιούχων και αδιαφορούμε για κάθε παραπληροφόρηση και για κάθε συκοφαντία.

Επιθυμούμε να ακούσουμε κάθε άλλη διαφορετική πρόταση και επιδιώκουμε κάθε εποικοδομητική συνεργασία από όπου κι αν προέρχεται.
Όλοι μαζί θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα.

Εμείς μέχρι σήμερα έχουμε ακολουθήσει και έχουμε προβεί σε όλες τις ενέργειες, όσες ακριβώς ακολούθησαν και οι υπόλοιποι σύλλογοι τους οποίους αφορά η εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου στον επανυπολογισμό των συντάξεων.

Άλλωστε κανένας δεν πέτυχε μέχρι σήμερα κάτι για το θέμα αυτό και πουθενά δεν εφαρμόστηκε ακόμα ο νόμος για τους συνταξιούχους που συνταξιοδοτήθηκαν πριν την 12-5-2016, ούτε στην Εθνική, ούτε σε άλλη τράπεζα ή οργανισμό.

Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μας, ώστε να δοθεί πολιτική λύση στο σοβαρό θέμα του επανυπολογισμού.

Ανεξάρτητα από τις προσπάθειες μας για νομοθετική ρύθμιση, είναι απαραίτητο να προχωρήσουμε σε αγωγές για να μην υπάρξει παραγραφή των δικαιωμάτων μας,

Ο σύλλογος μας διαπραγματεύεται με δικηγορικά γραφεία για να διεκδικήσουμε με ομαδικές αγωγές μέσω Διοικητικών Δικαστηρίων τη σωστή εφαρμογή του νόμου στον επανυπολογισμό των συντάξεων μας, καθώς και τα οφειλόμενα αναδρομικά.

Σύντομα θα σας ενημερώσουμε για το θέμα αυτό, καθώς και για κάθε νέα εξέλιξη σε περίπτωση συνάντησης μας με τον Υπουργό κ. Χατζηδάκη.