ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ 6 – Τ.Κ. 106 71 ΤΗΛ.: 21036 37 726, 21036 23 583 FAX : 210 36 02 101 email : silsinate@hotmail.com

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΝ/ΧΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ 2 – 8ος όροφος –Τηλ.210/ 3212732 – 3250540 –FAX 210/3250667Ηλεκτρονική διεύθυνση : www.pasysyate.gr e-mail: info@pasysyate.gr10561 ΑΘΗΝΑ

Αθήνα, 10/11/2022

Οι Σύλλογοι Συνταξιούχων και ικανός αριθμός συναδέλφων μας προσέφυγαν στην Δικαιοσύνη και ζήτησαν να προστατευθεί η περιουσία του ΕΛΕΜ που εδώ και 10 χρόνια κατασπαταλείται για αλλότριους σκοπούς (π.χ. πρόσφατη μετάβαση στη Θεσσαλονίκη, 5-6 μελών του Δ.Σ. του ΤΥΠΑΤΕ, στα πλαίσια της διοργάνωσης του αντιγριπικού εμβολιασμού).

Το Δικαστήριο με την υπ’αριθμ. 7081/2022 απόφασή του έκρινε την αίτηση αόριστη διότι δεν αναφέραμε, δήθεν, ποιο είναι το δικαίωμα των αιτούντων συναδέλφων μας. Οι νομικοί μας σύμβουλοι μας συμβούλευσαν να είμαστε προσεκτικοί στον εξωδικαστικό σχολιασμό της απόφασης ως στερούμενοι ειδικών νομικών γνώσεων. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι αποδεχόμαστε μια καταφανώς εσφαλμένη δικαστική απόφαση που δεν υπόκειται σε ένδικα μέσα. Και είναι καταφανώς εσφαλμένη η απόφαση και ιδού γιατί:

Α. Η περιουσία που απέμεινε στον ΕΛΕΜ δημιουργήθηκε αποκλειστικά και μόνο από τις εισφορές όλων όσων διορίσθηκαν στην Αγροτική Τράπεζα μέχρι 31.12.2004.

Β. Το Συμβούλιο της Επικρατείας με την υπ’αριθμ. 2199/2010 απόφαση της Ολομέλειας ομόφωνα έκρινε ότι η περιουσία αυτή μπορεί να διατεθεί μόνο για «συμπληρωματική επικούρηση» (κοινωνικό βοήθημα) με απόφαση της Διοίκησης του φορέα (ΕΛΕΜ). Η συμπληρωματική αυτή επικούρηση ή το κοινωνικό βοήθημα είναι άλλο πράγμα από την επικουρική σύνταξη που καταβάλλεται μηνιαίως και δεν αντιλαμβανόμαστε γιατί το Δικαστήριο έμπλεξε την επικουρική σύνταξη με τις ασφαλιστικές εισφορές για τις οποίες δεν ισχυρίσθηκε ποτέ και κανένας ότι πρέπει να επιστραφούν.

Με δεδομένα τα ανωτέρω και επειδή δεν είναι γνωστό τι μπορεί αναλογιστικά να δικαιούται κάθε ασφαλισμένος, με την αίτηση ζητήθηκε να προστατευθεί η περιουσία από κάθε αντικαταστατική χρήση. Η απόφαση έκρινε ότι δεν προσδιορίζεται επακριβώς το είδος της περιουσιακής απαίτησης (επικουρική ασφαλιστική παροχή, έκτακτο βοήθημα ή άλλο, από ποιά διάταξη του κανονισμού αυτή γεννάται, ποιο το επακριβές ύψος της και πότε αναμένεται η ικανοποίησή τους). Οι νομικοί μπορούν να πούν «θου κύριε φυλακήν τω στόματί μου». Εμείς μπορούμε, απλά, να πούμε ότι η απόφαση έβαλε το κάρο μπροστά από το άλογο, ζητώντας από τους αιτούντες να περιλάβουν στην αίτησή τους στοιχεία που ανήκουν αποκλειστικά και μόνο στην διοίκηση του φορέα (ΕΛΕΜ) και η οποία επί 10ετία σκοπίμως, δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα και είμαστε βέβαιοι ότι το δίκαιο θα επικρατήσει.

Σημείωση: Στα social media άρχισε ένας χολερικός πόλεμος τόσο κατά των Συλλόγων όσο και κατά των Δικηγόρων που χειρίστηκαν την υπόθεση. Θα τους παρακαλέσουμε να ψάξουν στα λεξικά τους (αν έχουν) και να βρουν την λέξη «ήθος».

Κριτική, ας κάνουν όση θέλουν αλλά με ήθος.

ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΣΥΝΤ/ΧΩΝ Α.Τ.Ε

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ – Γ. ΜΑΛΛΑΜΗΣ

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ – Π. ΠΑΡΙΣΗΣ

ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΣΥΝΤ/ΧΩΝ ΑΤΕ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ – Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ – Ν. ΔΗΜΟΥ