ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 35 01/03/2013

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ  ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΣΥΝ/ΧΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

ΕΛΛΑΔΟΣ

ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ 2 – 8ος όροφος –Τηλ.210/ 3212732 – 3250540 –FAX 210/3250667

Hλεκρονική διεύθυνση : pasysyate.gr e-mail: info@pasysyate.gr

10561 ΑΘΗΝΑ

ΑΠ: 117                                                                                            Αθήνα, 01/03/2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 35

Συνάδελφοι,

Με την ανακοίνωσή μας Νο 34 ( είναι ανεβασμένη ακόμη στην ιστοσελίδα μας: www.pasysyate.gr), σας είχαμε ενημερώσει αναλυτικά και με κάθε λεπτομέρεια : Για τον τρόπο που «χαρίστηκε» η Α.Τ.Ε στην Τράπεζα Πειραιώς, για τις αρνητικές επιπτώσεις που είχε στα Ταμεία μας (ΕΤΑΤ, ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, ΤΥΠΑΤΕ, ΕΦΑΠΑΞ κ.λ.π.), καθώς και για τις ενέργειες που από κοινού οι δύο Σύλλογοι των Συνταξιούχων, κάναμε από 27/07/2012 και έπειτα, προκειμένου να διασφαλίσουμε, κατά το δυνατόν, τα συμφέροντα του κλάδου μας. Ιδιαίτερη αναφορά είχε γίνει για το Ταμείο Υγείας μας.

Από τότε και μέχρι σήμερα δεν σας ξεχάσαμε, ούτε αδιαφορήσαμε να σας ενημερώσουμε. Οι εξελίξεις στα γεγονότα ήταν ραγδαίες και απρόβλεπτες. Υπουργικές αποφάσεις, πράξεις Νομοθετικού περιεχομένου,  διαδέχονταν η μία την άλλη. Για τα θέματά μας μέχρι στιγμής οι εξελίξεις είναι :

  1. ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Οι νέες κρατήσεις στις συντάξεις μας έγιναν από 1-1-2013. Οι εκκαθαρίσεις πραγματοποιήθηκαν την 1/2/2013. Τις κρατήσεις για τον Ιανουάριο του 2013 τις χώρισαν σε τέσσερις δόσεις. Έτσι στις κρατήσεις του Φεβρουαρίου 2013 συμπεριλαμβάνεται και η πρώτη από τις δόσεις του Ιανουαρίου. Πλήρη εικόνα θα έχετε από τα εκκαθαριστικά σημειώματα που θα προμηθευτείτε από το κατάστημα που παίρνετε τη σύνταξή σας .

  1. ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟ

Η πολιτεία δημιούργησε σύμφωνα και με το μνημόνιο, ένα ενιαίο Επικουρικό Ταμείο, το Ε.Τ.Ε.Α , στο οποίο συμπεριλαμβάνονται  όλα τα Επικουρικά Ταμεία. Από το ΕΤΑΤ που εισπράτταμε την επικούρησή μας, με το κλείσιμο της ΑΤΕ αφαιρέθηκαν και οι μηνιαίες εισφορές των εν ενεργεία υπαλλήλων ( 18 εκατ. € ετησίως). Πέραν αυτού , τα αποθεματικά του έχουν κουρευτεί κατά 50%.,λόγω του PSI.

Η κατάσταση είναι ρευστή και μέχρι στιγμής δεν είναι ξεκάθαρο τι ακριβώς θα γίνει τελικά.

3. ΤΑΜΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

Δυστυχώς μετά το «χάρισμα» της Α.Τ.Ε , οι τέως υπάλληλοί της , από 1/8/2012 έγιναν υπάλληλοι της Τράπεζας Πειραιώς. Ο νέος εργοδότης τους ,μετά από δήλωσή τους, τους ασφάλισε από 6/11/2012 στο ΤΑΥΤΕΚΩ και τελικά στον ΕΟΠΥΥ . Οι παραπάνω ενέργειες δημιούργησαν στο ΤΥΠΑΤΕ οικονομική ασφυξία και νομικά αδιέξοδα.

Α. Οικονομικά αδιέξοδα : Στην Γενική Συνέλευση του ΤΥΠΑΤΕ την 27/6/2012 τα οικονομικά του στοιχεία του 2011 όσον αφορά τις εισροές παρουσίαζαν την παρακάτω εικόνα (για το 2012 δεν μας δόθηκαν ακόμη στοιχεία):

α) Ετήσιες εισφορές υπαλλήλων (εργοδότη & εργαζομένων) : 17.319.138 €

β) Ετήσιες εισφορές συνταξιούχων κάτω των 65 ετών (εργοδότη & εργαζομένων) άρθρου 127 που κατέβαλε η Α.Τ.Ε :                                          10.789.535 €

γ) Ετήσιες εισφορές συνταξιούχων άνω των 65 ετών                  3.291.278 €

δ) Από λοιπές εισφορές                                                                         80.033 €

                                            Σύνολο ετήσιων εσόδων               31.339.984 €

Με το κλείσιμο της Α.Τ.Ε από 27/7/2012 έπαψαν αυτόματα να  καταβάλλονται στο ΤΥΠΑΤΕ 28 εκατ.€ περίπου (των υπαλλήλων από την Τράπεζα Πειραιώς και των συνταξιούχων κάτω των 65 ετών από την τέως Α.Τ.Ε). Απέμεινε πλέον να τροφοδοτείται το ΤΥΠΑΤΕ μόνο με 3,5 εκατ € περίπου ετησίως, από τις εισφορές των συνταξιούχων άνω των 65 ετών και από τους λιγοστούς υπαλλήλους των συγγενικών με την Α.Τ.Ε Συλλόγων κ.λ.π.

Πέραν αυτού , το Ταμείο οφείλει σε νοσοκομεία, κλινικές, προμηθευτές Α.Τ.Ε, ΕΛΕΜ, Swiss-Re κ.λ.π. περίπου 18 εκατ. €. Για το 2012 δεν μας δόθηκαν μέχρι σήμερα στοιχεία αν και επίσημα τα είχαμε ζητήσει.

Β. Νομικά αδιέξοδα : Οι τέως υπάλληλοι της Α.Τ.Ε , μετά την 1/8/2012 έγιναν υπάλληλοι της Τράπεζας Πειραιώς. Δεν καταβάλλονται για λογαριασμό τους στο ΤΥΠΑΤΕ από τότε εισφορές (εργοδότη – εργαζομένου). Σύμφωνα με τα άρθρα 4 κ 30 του καταστατικού του ΤΥΠΑΤΕ από 1/8/2012 έπαψαν αυτόματα να είναι ασφαλισμένα τακτικά μέλη του. Αυτό έχει σαν συνέπεια να είναι πλέον αδύνατη η σύγκληση Γενικής Συνέλευσης στο ΤΥΠΑΤΕ για να παρθούν οποιεσδήποτε αποφάσεις. Ειδικά για την τύχη των συνταξιούχων που αν και είναι οι μόνοι εναπομείναντες «ασφαλισμένοι», ουσιαστικά βρέθηκαν απότομα ανασφάλιστοι και στερούμενοι περίθαλψης υγείας από 14/12/2012.

  Μετά από αυτά τα αδιέξοδα πιστεύει κανείς καλόπιστα πως το ΤΥΠΑΤΕ θα έχει ζωή και μέλλον; Αναπάντητα παραμένουν ακόμη τα ερωτήματα που οι δύο Σύλλογοι των συνταξιούχων έθεσαν  για τη Λεόντεια σύμβαση με την Swiss-Re που υπέγραψαν οι «διοικούντες» του ΤΥΠΑΤΕ, και από ελλειπή ενημέρωση (στην περιφέρεια) ενέκριναν οι εν ενεργεία σε Γενική Συνέλευση.

Δύο χρόνια τώρα και ειδικά μετά την 27/7/2012 με επικοινωνιακά και όχι μόνο τεχνάσματα έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για να υφαρπάξουν τα αποθεματικά του ΕΛΕΜ. Οι ίδιοι γνωρίζουν καλά , πως η διαχείριση των αποθεματικών του ΕΛΕΜ δεν εξαρτάται από τις διαθέσεις των συνταξιούχων και των τέως υπαλλήλων της Α.Τ.Ε. Είναι θεσμικά κατοχυρωμένα από το καταστατικό του και δεν τόλμησαν να τα αγγίξουν ούτε οι υπουργοί Εργασίας από το 2007 (ένταξή μας στο ΕΤΑΤ) μέχρι σήμερα. Τέλος λοιπόν στο παραμύθι τους πως μια «χούφτα» συνταξιούχων εμποδίζει τη διαχειριστική επιτροπή του ΕΛΕΜ να μεταφέρει τα αποθεματικά του για να «σώσει» το ΤΥΠΑΤΕ.

 Πέραν αυτού , οι «Διοικούντες» του ΤΥΠΑΤΕ , εξασφαλισμένοι οι ίδιοι για την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη και μάλιστα με διπλοασφάλεια (ΕΟΠΥΥ, ΑΕΕΓΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗ), εξυφαίνουν «σενάρια» για τη «βιωσιμότητα» του ΤΥΠΑΤΕ , τάχα για να παρέχει ασφάλεια υγείας στους συνταξιούχους. Διαφεντεύοντας με δική τους ιεράρχηση έσοδα περίπου 7 εκατ. € (από ΕΛΕΜ 3 εκατ., από Τράπεζα Πειραιώς 1 εκατ., από εισφορές συνταξιούχων 3 εκατ.) από 1/8/2012 και έπειτα, άφησαν από 14/12/2012 τους συνταξιούχους χωρίς φάρμακα, οδηγώντας τους στον Καιάδα , αφού οι ίδιοι αδυνατούν να τα αγοράσουν από τις κουτσουρεμένες συντάξεις τους. Για να μην επαναληφθεί το ίδιο σενάριο, ο Σύλλογός μας αναγκάστηκε να τους στείλει εξώδικο και να αξιώσει πως από τυχόν έσοδα που θα έχει το ΤΥΠΑΤΕ (ασφαλιστικά μέτρα, κ.λ.π.) θα πρέπει πρώτα να εξοφληθούν οι οφειλόμενες δαπάνες στους συνταξιούχους από φάρμακα κ.λ.π., γιατί αυτοί πληρώνουν εισφορές.

    ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΥΓΕΙΑΣ ΜΑΣ

Οι δύο Σύλλογοί μας σε από κοινού απανωτές συσκέψεις και συνεδριάσεις κατέληξαν στο συμπέρασμα πως τα νομικά και οικονομικά αδιέξοδα όπου οδηγήθηκε το ΤΥΠΑΤΕ , δεν μπορούν να ξεπεραστούν ,και μάλιστα άμεσα, ώστε να λυθεί το θέμα της ιατροφαρμακευτικής μας περίθαλψης που βρίσκεται σε οριακό σημείο. Έτσι , από 1/8/2012 και έπειτα, συμβουλευόμενοι και Εργατολόγους , με παραστάσεις , επιστολές και με εξώδικα ακόμη, ΑΞΙΩΣΑΜΕ από την πολιτεία να δώσει άμεσα λύση στο πρόβλημά μας, που η ίδια δημιούργησε με την χωρίς προγραμματισμό παραχώρηση της Α.Τ.Ε. (βιαίως αφαιρέθηκαν από το ΤΥΠΑΤΕ 30 περίπου εκατ. εισφορές ετησίως).

Η θέση της πολιτείας υπαγορευόμενη και από το μνημόνιο ήταν : ένα  Ταμείο Υγείας για όλους : ο ΕΟΠΥΥ.

Μπροστά σε αυτά τα αδιέξοδα,  οι δύο Σύλλογοί μας, μετά από κοινή απόφαση των δύο Συμβουλίων μας (22/1/2013) αναγκάστηκαν να υποβάλουν επίσημα αίτηση για άμεση ένταξή μας συντεταγμένα  στον ΕΟΠΥΥ. Συγκεκριμένα: Ζητήσαμε να ασφαλίσουν και εμάς τους συνταξιούχους στον ΕΟΠΥΥ όπου είναι ασφαλισμένοι και οι εν ενεργεία τέως συνάδελφοί μας της Α.Τ.Ε. Να αναλάβει ο ΕΟΠΥΥ , ως καθολικός διάδοχος του ΤΥΠΑΤΕ (δικαιώματα-υποχρεώσεις κ.λ.π.), μετατρέποντάς τον σε μονάδα πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Έτσι θα συνεχιστεί η περίθαλψη όλων μας, εν ενεργεία και συνταξιούχων, όπως συμβαίνει σήμερα και με τους ασφαλισμένους πλέον στον ΕΟΠΥΥ όλων των άλλων Ταμείων Υγείας, του ΟΤΕ, της ΔΕΗ, των Νομικών, των Δημοσιογράφων κ.λ.π. Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ , με το από 6/2/2013 έγγραφό του, μας διαβεβαίωσε πως κινεί την απαιτούμενη  διαδικασία για την ασφάλισή μας στον ΕΟΠΥΥ. Δυστυχώς οι «Σωτήρες μας», «της Διοίκησης» του ΤΥΠΑΤΕ , δύο ημέρες αργότερα , με το από 8/2/2013 έγγραφό τους προς τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, με εισαγγελικό ύφος, επιχείρησαν να μπλοκάρουν τη διαδικασία ένταξής μας στον ΕΟΠΥΥ.

 Την 15/2/2012 με κοινή ,πάλι, απόφαση αποστείλαμε οι δύο Σύλλογοι στον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ ευχαριστήρια επιστολή και στηλιτεύσαμε την απρεπή παρέμβαση του «Προέδρου» του ΤΥΠΑΤΕ. Παρακαλέσαμε να επισπευσθούν οι διαδικασίες για την ασφάλισή μας. Τονίσαμε για μία ακόμη φορά πως από 14/12/2012 στερούμαστε φάρμακων και περίθαλψης και αδυνατούμε να τα πληρώσουμε λόγω των  μειώσεων των συντάξεών μας.

Την 18/2/2012 πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο «ΤΙΤΑΝΙΑ» κοπή πίττας των δύο Συλλόγων. Παρευρέθηκαν περίπου 500 συνάδελφοι και από τους δύο Συλλόγους μας. Τους ενημερώσαμε για τα αδιέξοδα του ΤΥΠΑΤΕ και πως δυστυχώς είναι πλέον μονόδρομος η ασφάλισή μας κατά το δυνατόν ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΑ στον ΕΟΠΥΥ. Ακούσαμε τις απόψεις τους. Γενικά οι συνάδελφοί μας συμφώνησαν με τις μέχρι τώρα ενέργειες και προσπάθειες των δύο Συλλόγων μας.

Επιτέλους ξύπνησε και η ΟΤΟΕ έστω και ένα μήνα αργότερα (20//2/13) μετά το δικό μας αίτημα (22/01/13) για την ένταξή μας στον ΕΟΠΥΥ και ζητάει και αυτή από τον ΕΟΠΥΥ να γίνει Περιφερειακή Διεύθυνση ΕΟΠΥΥ Τραπεζών.

ΤΟ ΤΥΠΑΤΕ : ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΟΙΟΥΣ ΟΔΗΓΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ

   Για δύο χρόνια τώρα οργιάζει η παραπληροφόρηση και η προπαγάνδα από στρατολογημένους κονδυλοφόρους κάποιων σάιτ και εφημερίδων. Τώρα τελευταία και με προσωπικές παρουσίες «ανά τας οδούς και ρήμας» της επικράτειας, θολώνοντας τα νερά προσπαθούν να μετατοπίσουν τις ευθύνες, από εκείνους που τους ανήκουν, στα Διοικητικά Συμβούλια των Συνταξιούχων. Επωδός, μια «χούφτα συνταξιούχων», κανίβαλων, ανθρωποφάγων, κλόουν κ.λ.π. , εμποδίζει τη διαχειριστική επιτροπή του ΕΛΕΜ να παραδώσει τα αποθέματά του στο ΤΥΠΑΤΕ (στη μαύρη τρύπα).

Επειδή έχει ξεπεραστεί κάθε όριο παραπληροφόρησης και επειδή ενδεχόμενα και κάποιοι συνάδελφοί μας συνταξιούχοι από έλλειψη πληροφόρησης , να έπεσαν θύματα αυτής της προπαγάνδας, ήρθε ο καιρός να παρουσιάσουμε πλέον γυμνή την αλήθεια , σε κάθε κατεύθυνση.

1)      Το Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΥΠΑΤΕ  , δεν έλαβε ποτέ υπόψην του τις θέσεις – προτάσεις των συνταξιούχων για τη βιωσιμότητα του Ταμείου.  Δηλαδή, αύξηση εισφορών , μηχανοργάνωση ώστε να είναι δυνατός και αποτελεσματικός ο έλεγχος , αναδιοργάνωση των υπηρεσιών και εξορθολογισμός των δαπανών για να αποφεύγονται οι σπατάλες και έκτακτη εισφορά ακόμη, αν ήταν ανάγκη για να σωθεί το Ταμείο.

Οι ίδιες «ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ» (με διαφορετικά πρόσωπα) «διαφέντευαν για μια εικοσιπενταετία τις τύχες του ΤΥΠΑΤΕ», παρόντων και ουσιαστικά απόντων των Συνταξιούχων στη λήψη των αποφάσεών τους.

Ειδικά τα τρία τελευταία χρόνια η απόρριψη των προτάσεών μας και οι λαθεμένες επιλογές της Διοίκησης του Ταμείου , π.χ. σύμβαση Swiss – Re κ.λ.π. (αναπάντητα παραμένουν ακόμη τα ερωτήματα που υπέβαλλαν οι Συνταξιούχοι, έγγραφο 122/3589/13/9/2011 για αυτή τη σύμβαση ), γιγάντωσαν τα υπάρχοντα από προηγούμενη χρήση οικονομικά ανοίγματα του Ταμείου.

2)      Η χαριστική βολή στο ΤΥΠΑΤΕ δόθηκε την 19/4/2012 (ίσως και νωρίτερα ,

δεν διαθέτουμε χειροπιαστά στοιχεία) όταν πάρθηκε η 37/8/19-4-12 απόφαση από το Διοικητικό Συμβούλιο της Α.Τ.Ε.

Συγκεκριμένα:

α) Ο Πρόεδρος του Συλλόγου των εν ενεργεία συναδέλφων (ΣΕΑΤΕ) μετείχε στο Διοικητικό Συμβούλιο της Α.Τ.Ε σαν εκπρόσωπος των εργαζομένων.

β) Μέλη του ΣΕΑΤΕ επίσης ήταν: το Προεδρείο του ΤΥΠΑΤΕ ( Πρόεδρος –Αντιπρόεδρος-Γενική Γραμματέας)

Τα ερωτηματικά που πλανώνται σε όλους τους συναδέλφους της Α.Τ.Ε –εν ενεργεία και συνταξιούχους- μετά την 27/7/2012 είναι :

Όλοι αυτοί που τους εμπιστευθήκαμε (Οι εν ενεργεία τον ΣΕΑΤΕ , οι ασφαλισμένοι εν ενεργεία και συνταξιούχοι το ΤΥΠΑΤΕ) όταν εξυφαίνοντο τα σενάρια για ξεπούλημα της Α.Τ.Ε , βρίσκονταν σε χειμερία νάρκη; Γιατί ΣΙΩΠΗΣΑΝ; Γιατί δεν έπραξαν το καθήκον τους;

Γιατί ο πρώτος που μετείχε στο Δ.Σ. της Α.Τ.Ε , δεν σήμανε συναγερμό την 19/4/012 ώστε να ξεσηκωθούμε όλοι μαζί να διεκδικήσουμε ,έστω τα βασικά δικαιώματά μας, για τα ασφαλιστικά μας ταμεία;

Γιατί οι δεύτεροι δεν αξίωσαν από τον Πρόεδρο του ΣΕΑΤΕ να πληροφορούνται, ανά πάσα στιγμή, ποια θα ήταν η τύχη του ΤΥΠΑΤΕ μετά την πώληση της Α.Τ.Ε; Τι αλήθεια συζητούσαν στα συμβούλια που έγιναν στο ΣΕΑΤΕ από 19/4/12 μέχρι τις 27/7/2012;

Η σιωπή τους έβαλε την ταφόπλακα στο ΤΥΠΑΤΕ.

Στις 27/7/2012 όταν έπεσε ο κεραυνός τόλμησαν να ψελλίσουν πως τάχα δεν γνώριζαν τίποτε. Πως αιφνιδιάστηκαν όπως εμείς οι υπόλοιποι μη μυημένοι. Τους διαψεύδει όμως κατηγορηματικά η Τράπεζα της Ελλάδος ΦΕΚ 2208/27.7.2012.

Στο οποίο αποκαλύπτεται πως στις 19/4/2012 πάρθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο της Α.Τ.Ε η 37/8 απόφαση που καθόρισε την παραπέρα τύχη της Α.Τ.Ε . Πέρα από αυτό η Τράπεζα Πειραιώς με την εξαγορά της Α.Τ.Ε στόχευε να εισπράξει τα 6,5 δισεκατομμύρια € από την ανακεφαλαιοποίηση. Κατά συνέπεια ο ΣΕΑΤΕ (Πρόεδρος και Προεδρείο του ΤΥΠΑΤΕ) με την απειλή να δημοσιοποιήσει το παζάρεμα που γίνονταν «εν κρυπτώ και παραβύστω», είχε τη δύναμη να επιβάλει στην Τράπεζα Πειραιώς αυτά που δικαστικά ζητάνε μετά την 27/7/2012.

Ίσως κάποιοι θα αναρωτηθούν, και τι θα γίνονταν αν μας ενημέρωναν;

Ο Σύλλογός μας το απέδειξε το 2010. Όταν επιχειρήθηκε η πώληση της Α.Τ.Ε. ΜΟΝΟΣ του  ξεσήκωσε τον αγροτόκοσμο της Ελλάδος και ανέκοψε, έστω για δύο χρόνια, την πώληση της Α.Τ.Ε.

Συνάδελφοι,

     Η επίσημη θέση του Συλλόγου μας εκφράζεται με τις ανακοινώσεις μας και τα σχόλια που αναγράφονται κάθε φορά στο σάιτ του Συλλόγου μας, www.pasysyate.gr  (το οποίο παρακαλούμε να συμβουλεύεστε όσοι  έχετε την δυνατότητα).

      Επιστολές που κυκλοφορούν από «άτομα και ομάδες» δεν έχουν καμία σχέση με το Σύλλογό μας. Για αυτό κλείστε τα αυτιά σας στις «σειρήνες» της παραπληροφόρησης.

 

 

                             ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΝ/ΝΙΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΣΥΝ/ΧΩΝ ΑΤΕ

 

          Ο Πρόεδρος                                                Ο Γεν. Γραμματέας

 

 

   ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΣ                              ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΦΛΩΡΟΣ