ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Την 30/11/2023, δημοσιεύθηκε η υπ΄ αριθμ. 2194/2023 απόφαση του Α΄ Τμήματος του ΣτΕ για υπόθεση που συζητήθηκε τον Ιούνιο του 2022 και η οποία αφορά πιλοτική δίκη για τη διακοπή της επικουρικής σύνταξης 2500 συναδέλφων μας συνταξιούχων, που διεκόπη σύμφωνα με την υπ´αριθμ. 261/69/21-5-2014 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του τότε ΕΤΕΑ.

Από την ανωτέρω πιλοτική δίκη έχουν ξεκαθαρίσει εκ προοιμίου δύο πράγματα:

1) Κρίνεται παραδεκτή η παρέμβαση του Συλλόγου Συνταξιούχων υπέρ των 35 εναγόντων μελών του, και

2) Αποδέχεται την αγωγή στην κύρια βάση της ως νόμο βάσιμη, δεν προχωρεί στην ουσία, και παραπέμπει την υπόθεση να εκδικαστεί επί της ουσίας στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών.

Δεν γνωρίζουμε τις λεπτομέρειες της απόφασης, καθότι δεν έχει καθαρογραφεί ακόμα.

Είναι σημαντικό όμως ότι η παραπάνω αμετάκλητη απόφαση επιλύει το νομικό ζήτημα, δηλαδή ότι είναι παράνομη η παύση της καταβολής των επικουρικών συντάξεων.

Η παραπομπή της όμως στο Διοικητικό Πρωτοδικείο για να εκδικαστεί επί της ουσίας, αν μη τι άλλο, είναι χρονοβόρα.

Για το ίδιο θέμα σε παλαιότερη προσφυγή μας, το ΣτΕ με την παραπεμπτική του απόφαση 721/2017 και πάλι τότε είχε παραπέμψει το θέμα στο Διοικητικό Πρωτοδικείο για να δικαστεί ως προσφυγή ουσίας.

Στή συνέχεια το 17ο Τριμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, που προσέφυγαν συνάδελφοι που τους είχε διακοπεί η επικουρική σύνταξη τους, με την υπ αριθμ. 12185/2020 απέρριψε την τότε προσφυγή τους.

Βέβαια τώρα μετά την απόφαση του ΣτΕ, ότι παράνομα έπαυσε η χορήγηση της επικουρικής, είναι ευνοϊκές οι προϋποθέσεις για θετική εξέλιξη της προσφυγής των Συνταξιούχων στο Διοικητικό Πρωτοδικείο.

Μετά τα παραπάνω είναι επιβεβλημένο, σε συνεργασία οι δύο Σύλλογοι, να επιδιώξουν την επίλυση του θέματος με πολιτική απόφαση, καθότι η επίλυση με αποφάσεις των Διοικητικών Πρωτοδικείων θα καθυστερήσει την αναμενόμενη δικαίωση.

Άλλωστε τώρα επειδή δεν μπορεί να επικαλεστεί το Υπουργείο ότι υπάρχει εκκρεμής προσφυγή στο ΣτΕ, θα πρέπει να σεβαστεί την θετική απόφαση υπέρ των Συνταξιούχων και άμεσα να προχωρήσει στην επαναχορήγηση των παρανόμως κομμένων επικουρικών Συντάξεων, με νομοθετική ρύθμιση.

Πιστεύουμε απόλυτα ότι οι 2500 Συνταξιούχοι μας, που ταλαιπωρούνται για πολλά χρόνια, σύντομα θα δικαιωθούν.

Αθήνα 05/12/2023

                Ο                                                                          Ο

ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                        ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

         Α. ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ                                                    ΝΙΚΟΣ ΔΗΜΟΥ